Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kovászos kenyér, amelyet akár mi magunk is elkészíthetünk otthon. Bár a sikeres kovásznevelés elsőre nem mindig tűnik egyszerűnek, ha egyszer sütünk egy igazán finom kenyeret, akkor bizony a minimum, hogy azt szeretnénk, hogy az első szeletet is hasonlóan ízletesen ehessük meg, mint az utolsót. Ha viszont nem fogy el egyből, jó ha tudod, mit tehetsz, hogy tovább friss maradjon.
Sokat számít, hogyan bánsz vele
Ízletes kovászos kenyeret otthon sütni sem lehetetlen, mi több, az is megeshet, hogy életünk legfinomabb kenyere lesz a végeredmény. Ha pedig már rászánjuk az időnket, mi magunk készítjük, akkor különösen rosszul eshet, ha aztán kőkeménnyé válik vagy megpenészedik csupán azért, mert nem jól tároljuk. De az is aligha jobb helyzet, ha egy kézműves pékségben veszünk igazán minőségi kovászos kenyeret, és az megy tönkre, még mielőtt elfogyna.
Hogy ne így legyen, akár te sütötted, akár vásároltad, mindig érdemes külön figyelmet fordítanod a tárolásra. Ez a kovászos kenyér esetén pedig bizony nem a hűtőszekrény, és még csak nem is az, ha műanyag zacskóba teszed. A jó hír viszont, hogy többféle olyan módszer létezik, amivel a legtöbbet hozhatod ki a kovászos kenyeredből, és napok múltával is jó érzés lesz vágni belőle egy szeletet.
Miért romlik meg egyáltalán a kovászos kenyér?
Sarah Brekke, a Better Homes & Gardens Test Kitchen márkamenedzsere szerint amikor a kenyérre már azt mondjuk, hogy megromlott, tönkrement, akkor egy retrogradáció nevű folyamatnak lehetünk szemtanúi. Ennek során az eredetileg gömbölyű és nedvességgel teli keményítőszemcsék közvetlenül sütés után hűlni kezdenek.
Ez a folyamat mindenféle pékárunál előfordulhat, legyen az mondjuk egy élesztős kenyér, keksz vagy muffin. Majd egy idő után penészesedni kezdhetnek, ami viszont máris indokolttá teszi, hogy az egész pékárut kidobjuk. A kovászos kenyérnél előny, hogy a természetes savassága miatt néhány nappal tovább friss marad, mint egy élesztős kenyér, amivel ugyanúgy bánunk. De tekintve, hogy egy egyszerű kovászos kenyér nem tartalmaz tartósítószert, szintén érdemes körültekintőbben kezelnünk.
Miután kikerült a sütőből
Ha te magad sütöd a kovászos kenyeret, akkor ideális esetében legalább két órát érdemes várnod, mielőtt elkezded felszeletelni. Ha ugyanis még melegen vágsz bele, Sarah Brekke szerint jó eséllyel ragacsos vagy gumiszerű lesz az állaga. Ha viszont türelmes vagy, utána várhatóan még két napig friss és finom marad a kovászos kenyér, illetve még utána is ízletes maradhat, feltéve, ha jól tárolod.
Hogy minél tovább finom maradjon
Amíg nem szeleteled fel a kovászos kenyeret, addig tedd nyugodtan a konyhapultra egy vágódeszkára, majd az elkövetkezendő 24 órában ott is maradhat. Ha ennyi idő elteltével nem fogy el, akkor teheted egy nagy vászon kenyeres zacskóba, majd egy edénybe, amire fedőt is teszel. De szóba jöhet egy kenyértároló doboz vagy egy újrafelhasználható méhviaszos tasak is.
Ha pedig bolti kovászos kenyérről van szó, akkor a hagyományos barna papírzacskóban nyugodtan hazaviheted, alkalmas arra, hogy a kenyér lélegezni tudjon benne. Utána viszont szintén érdemes áttenned a már említett opciók egyikébe, ellenkező esetben – bár ropogós marad – de nagyon hamar megkeményedhet.
Így ha tudod, hogy várhatóan nem fogy el 1-2 napon belőle, akkor még az első két napon érdemes lefagyasztanod egy részét úgy, hogy szeletekre vágod, műanyag fóliába, majd alufóliába csomagolod, és úgy teszed a fagyasztóba.
Forrás: bhg.com, youkneadsourdough.com.au, nyitókép: Maryam Sicard/unsplash+