Megduplázódhat az otthonfelújításra jogosult ingatlanok száma!

Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható. A részletszabályok még nem ismertek, de a Bankmonitor szakértőinek becslése szerint egy újonnan bejelentett könnyítésnek köszönhetően közel duplájára emelkedhet a jogosultak száma. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy sietnie kell azoknak, akik kihasználnák a lehetőséget, mert a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret még gyorsabban kimerülhet.

Megduplázódhat az otthonfelújításra jogosult ingatlanok száma!

Újabb részletek jelentek meg az  otthonfelújítási programmal kapcsolatban, a korábbi feltételek közül várhatóan kikerül egy nagyon fontos előírás. Továbbra is az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése lesz finanszírozható a támogatásból, ugyanakkor nem lesz elvárás, hogy az épületnek csatlakoznia kell a vezetékes gázhálózathoz.

Miért olyan lényeges ez a módosítás? A Bankmonitor becslése alapján nagyságrendileg 2,2 millió 1990 előtt épült családi ház lehet Magyarországon, ezek kicsivel több mint a fele gázfűtéses. A „Nemzeti Épületenergetikai Stratégia 2015” megnevezésű dokumentum (NÉS 2025) adatai alapján a kérdéses épületek 36,6 százalékában gázcirkóval, 21,6 százalékában pedig gázkonvektorral fűtenek.

Ez alapján eddig mintegy 1,2 millió épület lehetett jogosult a támogatásra, ez a szám azonban a feltételek megváltoztatásával nagyságrendileg 2,2 millióra emelkedhet. Ez különösen azok számára jó hír, akiknek eddig csak a vezetékes gázra vonatkozó feltétellel volt problémájuk.

Még jobban kell sietni az otthonfelújítási támogatás igénylésével

A jogosultak köre bővül, ugyanakkor a keretösszeg nem emelkedik: továbbra is 108 milliárd forint összegben igényelhetnek támogatást a családok, ebből nagyságrendileg 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható. Emiatt még élesebb lehet a „harc” a kedvezményre, ugyanis a rendelkezésre álló keret gyorsan kimerülhet.
Éppen ezért a potenciális jogosultaknak fokozottan figyelniük kell a részletekre, valamint célszerű az igénylési lehetőség megnyitását követően minél hamarabb lépniük.

Mit lehet eddig tudni az otthonfelújítási támogatásról?

-A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet. Ez két részből áll: egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes kölcsönből. A vissza nem térítendő támogatás a gyakorlatban a kölcsön összegét fogja csökkenteni.

-A támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év lehet.

-A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5-3,5 millió forint között alakulhat. A pontos összeg az igénylő jövedelmétől és az adott járásban mért átlagkeresettől függ. Az eddigi információk alapján járásonként eltérő lehet a maximális összeg: a szegényebb régiókban nagyobb támogatás érhető el. Az új hírek alapján azonban az egyének jövedelme is számíthat, ám a pontos részletekre még várnunk kell.

-Kizárólag 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére fordítható az összeg.

-Az épület energiafelhasználásának legalább 30 százalékkal kell csökkennie a munkálatoknak köszönhetően. (Ezt energetikai tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani.)

-A támogatott munkálatok köre: nyílászáró csere, szigetelés, melegvíz rendszer korszerűsítése, fűtési rendszer korszerűsítése.

A részletszabályok megjelenésével tisztázódhatnak a jelenlegi nyitott kérdések. Érdemes követnie a híreket mindazoknak, akik ki szeretnék használni a kedvezményt, nehogy lemaradjanak egy fontos részletszabályról.

Ezekre a dokumentumokra lesz szükség az otthonfelújítási támogatás igényléséhez

Lezárult a társadalmi egyeztetés az otthonfelújítási pályázati kiírásával kapcsolatban. A program honlapja várhatóan május végén indul, addig is a minisztérium összegyűjtötte, hogy milyen dokumentumokra lesz mindenképpen szükség a pályázat benyújtásához. Így felkészülhetünk a támogatás igénylésére.
2024. 05. 11. 10:00
Megosztás:

A munkahelyek megtartását kell támogatni

A válságok időszakában a magyar kormány előtt két út állt: mi úgy döntöttünk, hogy nem a munkanélküliséget, hanem a munkahelyek megtartását, sőt a válságok és nehézségek ellenére, ha mód és lehetőség van rá, új munkahelyek létrehozását szeretnénk finanszírozni - jelentette ki Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, Pest vármegye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője a Kemenes Cukrász Manufaktúra Kft. kapacitásbővítő beruházásának csütörtöki bejelentésén.
2024. 05. 11. 09:00
Megosztás:

Női startup program indul 11 országban

Az EIT Food és a POZI.io Magyarország legjobb női agrárvállalkozóit keresi. Az Empowering Women in Agrifood (EWA) program keretében kifejezetten a korai szakaszban lévő, a női vezetésű agrár és élelmiszer jellegű vállalkozásokat célozzák meg, hogy erősítsék pozíciójukat a szektorban, ahol jelenleg még jelentős az egyenlőtlenség.
2024. 05. 11. 08:00
Megosztás:

Korrekció valószínűleg véget ért: a DOGE, a SHIB és a PEPE vezeti a helyreállást, miközben a "bálnák" nagy tétben fogadnak a Rollblockra (RBLK)

A mémérmék piaca, amely néhány évvel ezelőtt még csak tréfaként indult, mára több mint 53 milliárd dolláros piaci kapitalizációt ért el. Az év eleji hatalmas emelkedések után a piac néhány héttel ezelőtt visszaesést tapasztalt. Azonban az elemzők szerint a piaci korrekció véget ért, és hatalmas emelkedést jósolnak a Dogecoin (DOGE), a Shiba Inu (SHIB) és a Pepe (PEPE) számára.
2024. 05. 11. 07:32
Megosztás:

A három legjobb 5 dollár alatti kriptovaluta, amelyeket érdemes figyelemmel követni

Az elmúlt években a kriptovaluta-ipar jelentős változásokon ment keresztül az ökoszisztémába beáramló új tokenek hatására. Ez a jelenség felkeltette a kereskedők és a kriptovaluta-rajongók érdeklődését, akik az újabb áttöréseket keresik. A kriptopiac dinamikus jellege miatt a kereskedőknek és a vásárlóknak nem kell sokat költeniük ahhoz, hogy nyereséges befektetéseket eszközöljenek. Az olyan, 5 dollár alatti tokenek, mint a Pepe (PEPE) és a Dogwifhat (WIF), jelentős profitot hoztak a kereskedőknek. A piac új szereplője, a KangaMoon (KANG), szintén óriási potenciált mutat a mémérme-piac meghódítására.
2024. 05. 11. 07:15
Megosztás:

Erősen kezdte az évet a Vitesco Technologies

A Debrecenben is termelőbázissal rendelkező Vitesco Technologies növekvő működési eredménnyel zárta az első negyedévet - derült ki a vállalat MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményéből.
2024. 05. 11. 07:00
Megosztás:

Mindent felforgat a mesterséges intelligencia, de a hazai vállalkozók még a kanyarban sincsenek

A vezetői képzések aranykorukat élik, mind a fejlett piacokon, mind globálisan rekordnövekedést mutatva, a következő évtizedben duplázva a szektor bevételét. A BetterManager kutatása alapján minden vezetői képzésre költött dollár hétszeresen térül meg a cégnek, míg egy másik kutatás egy éven belüli 4,1-szeres megtérülést mutatott ki, tehát jelentős megtérülésű versenyképességi faktor a cégvezetők folyamatos tanulása.
2024. 05. 11. 06:00
Megosztás:

Eljárás indult az MVM ellen

Versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását rendelte el a bíróság az MVM számlázási gyakorlatával kapcsolatban - közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 11. 05:00
Megosztás:

Hogyan vélekednek a munkavállaló diákok az iskolaszövetkezetekről?

A pénzkereseti lehetőség jelenti a legfontosabb motivációt a munkát vállaló diákok életében, akik döntő többsége már hallott, dolgozott vagy jelenleg is az iskolaszövetkezetekkel való együttműködésben tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A Pannon-Work Zrt. által készített kutatásból ezek mellett az is kiderült, hogy miképpen vélekednek az iskolaszövetkezetek által nyújtott szolgáltatásokról, mennyire elégedettek a munkakörülményekkel illetve a fizetésekkel.
2024. 05. 11. 04:30
Megosztás:

Miért kell a nyugdíjasok pénzét euróra váltani?

A nyugdíjasok megtakarításainak megőrzése és védelme rendkívül fontos, hiszen ezek jelentik a mindennapi biztonság forrását. Azonban a forint időnkénti ingadozása miatt érdemes megfontolni a megtakarítások egy részének stabilabb valutákra, például euróra vagy dollárra történő átváltását.
2024. 05. 11. 02:00
Megosztás:

Ez fog történni az Ön forintjaival is ha Magyarország bevezeti az EURÓ-t

Magyarország csatlakozása az euróövezethez az átlagember életében több szinten is változásokat hozna. Az alábbiakban részletezzük, hogy milyen hatásai lehetnek az átlag magyar lakos pénzügyi helyzetére az euró hivatalos fizetőeszközként történő bevezetésének:
2024. 05. 11. 01:00
Megosztás:

A SEAL újra naggyá teheti a Solana mém érméit, már 300 ezer dollárnál jár az ICO

Az amerikai „redneck” fóka, a Sealana mém érme (SEAL) az indulás első hetében máris 300 000 dollárt gyűjtött össze. A Solana lánc vadonatúj előértékesítése egy olyan szektorban mutatja meg az erejét, amelyet a Dogecoinhoz és a Shiba Inuhoz hasonló kutyás érmék uralnak. Ez a tengeri emlős azonban úgy működik közöttük, mint egy 21. századi hazafi, aki az elveszett amerikai álmot hajszolja.
2024. 05. 11. 00:01
Megosztás:

Mindenkit vár a HUMDA Zöld életre valók eseménye Pécsett

Az elektromos mobilitás bemutatásával, gokartszlalommal és VR-kiállítással várják az érdeklődőket a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) e-mobilitási roadshow-jának pécsi állomásán május 9. és 11. között - hangzott el a rendezvény csütörtöki workshopján.
2024. 05. 10. 23:00
Megosztás:

Márciusban is folytatódott az ipar másfél éve tartó vesszőfutása

Ma reggel ipari termelési adatokat is közzétett a Központi Statisztikai Hivatal az idei harmadik hónapra vonatkozóan. A termelés volumene éves szinten 2,8 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. Az érték elmaradt az elemzői konszenzustól. A nyers adatok lényegesen durvább, kétszámjegyű visszaesést mutatnak, ugyanakkor ennek hátterében az idei évben a tavalyi harmadik havinál jelentősen, hárommal kevesebb munkanap áll, mely áprilisban visszajön. Havi szinten kiugró mértékben, 3,0 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanaptényezővel igazított adat szerint. A termelés az év első három hónapjában 4,1%-kal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.
2024. 05. 10. 22:00
Megosztás:

Munkáltatók után vizsgálódik a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 10. 21:30
Megosztás:

A kormány támogatja az önellátás erősítését az élelmiszeripar területén

Az utóbbi évek válságai megmutatták, hogy az önellátásnak rendkívüli fontossága van, különösképpen a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén, ezért a kormány továbbra is kiemelten támogatja ezt a szektort - közölte Illés Boglárka külügyi államtitkár csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 10. 21:00
Megosztás:

Magasabb jövedékiadó-visszatérítés jár a gázolaj után

A kormány újabb intézkedéssel segíti a gazdákat. Megjelent az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy 2024. május 1-jétől a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után visszaigényelhető adó mértéke 90 százalékra emelkedik - jelentette be az agrárminiszter a tárca közleménye szerint.
2024. 05. 10. 20:30
Megosztás:

Megtöbbszöröződött a tisztán elektromos járműparkok száma Magyarországon

A zöld rendszámmal Magyarországon forgalomba helyezett gépkocsik száma 2024. április végére felülmúlta a 96 ezret. A leginkább környezetkímélő, kizárólag elektromos hajtású járművek száma mára meghaladta az 55 ezret (55 256), míg az évtized elején még kevesebb mint 8 ezer (7729) volt belőlük, a klímabarát flotta növekedése bő négy év alatt tehát több mint hétszeres - közölte az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön a közösségi oldalán.
2024. 05. 10. 20:00
Megosztás:

Devizapiac - Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 10. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 05. 10. 19:00
Megosztás: