Ezek a nassolnivalók rendbe teszik a vércukrodat és a koleszterinszintedet

GettyImages-974257490

Legyen szó magas vércukorszintről, menstruációs problémákról vagy épp az agy egészségéről, mindenki számára megvan a megfelelő mag, amellyel enyhítheti a panaszait. Egy jól megválasztott nassolnivaló akár egészségügyi célokat is szolgálhat.

Mindannyian tudjuk, hogy a csipsz vagy a különféle cukros édességek nem a legegészségesebb rágcsálnivalók, de lecserélhetjük ezeket olyan snackekre, amelyek nemcsak finomak, hanem például segíthetnek megelőzni a krónikus betegségeket. Éppen ezért célszerű tízóraira vagy uzsonnára rostokban, jó zsírokban és fehérjékben gazdag dióféléket és különféle magvakat választani.

Ezek a magok szolgálják a legjobban a nők egészségét

A tökmagról köztudott, hogy kifejezetten jó tesz a prosztata egészségének, ám azt kevesen tudják, hogy fogyasztása a nőknek is előnyére szolgál. A tökmag ugyanis igen sok magnéziumot tartalmaz, és ez az ásványi anyag különösen fontos szerepet játszik a nőket komolyabban sújtó csontritkulás megelőzésében.

A tökmagban lévő magnézium segít megelőzni a csontritkulást
A tökmagban lévő magnézium segít megelőzni a csontritkulástSuperflyImages / Getty Images Hungary

Emellett a tökmag cinktartalma is kiváló. A cink szerepet játszik a menstruációs ciklus szabályozásában azáltal, hogy részt vesz a reproduktív hormonok, például a tüszőstimuláló FSH hormon és a luteinizáló hormon szintézisében, raktározásában és felszabadulásában. A cink a terhesség alatt is fontos a DNS-szintézisben betöltött szerepe miatt, amely a magzati fejlődés alapvető élettani folyamata.

A nők egészségének védelme érdekében szintén jó választás lehet a brazildió is, ami szeléntartalmával hozzájárul a menstruáció szabályozásához. 

Napi két dió elfogyasztása fedezi az ajánlott szelénszükségletet.

Ezt rágcsáld, ha fogyni szeretnél

Annak, aki fogyni szeretne, érdemes napraforgómagot rágcsálnia, ami az egyes diófélékhez és a különféle magvakhoz képest jóval kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz. Emellett a benne lévő foszfornak köszönhetően segíti a sejtek növekedését és helyreállítását, továbbá jó vas- és rostforrás is.

A napraforgómag számos egészséges tápanyagot tartalmaz
A napraforgómag számos egészséges tápanyagot tartalmazAdela Stefan / 500px / Getty Images Hungary

A kendermagban lévő fehérje nem csupán energiával lát el bennünket, hanem a benne lévő ómega-3 zsírsavaknak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír, és gondoskodik a szív egészségéről is. 

Ez egy kiváló kombináció annak érdekében, hogy hosszú ideig jóllakottnak érezzük magunkat, miközben feltöltjük szervezetünket olyan ásványi anyagokkal, mint a cink és a vas.

Szintén huzamosabb időre eltelít bennünket a földimogyoró, melyben sok rost található, egészséges zsírt és fehérjét is tartalmaz. A benne lévő antioxidánsok pedig megkötik a szabad gyököket, ezáltal védelmet nyújtanak a rákos megbetegedéssel szemben.

A kesudió magas fehérjetartalmának köszönhetően szintén segít abban, hogy jóllakottnak érezzük magunkat. Miután egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban is gazdag, segít a koleszterinszint csökkentésében, és védi a szív egészségét. 

Ezzel a diófélével csökkentheted a vércukorszinted

A pisztácia magas rost- és fehérjetartalmával segíti a vércukorszint szabályozását, emellett igen alacsony a kalóriatartalma, így a testsúly szabályozásban is fontos szerepet játszhat.

A pisztáciának kifejezetten alacsony a kalóriatartalma
A pisztáciának kifejezetten alacsony a kalóriatartalmaWestend61 / Getty Images Hungary

A mogyoró B6-vitamint, foszfort, káliumot és cinket tartalmaz, melyek hasznosak az anyagcsere-folyamatokban, valamint az immunerősítésben és a vérnyomás szabályozásában. Ezenkívül kiváló forrása az egészséges zsíroknak, amelyek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet, és mérséklik a gyulladások esélyét. 

Egyes kutatások azt is kimutatják, hogy az olajsav, amely bőségesen fordul elő ezekben a diófélékben, jótékony hatással lehet az inzulinérzékenységre, ami javítja a vércukor-anyagcserét és csökkenti a cukorbetegség kockázatát. 

Ez a dióféle a legjobb a szívnek

A mandula a benne lévő érlazító aminosavnak köszönhetően segíthet a vérnyomás csökkentésében. Kardiometabolikus védő hatása is van, így egy kiegyensúlyozott, teljes értékű étrend részeként fogyasztva csökkenti a vér koleszterinszintjét. Bőségesen tartalmaz ómega-3 zsírsavat és alfa-linolénsavat, így naponta fogyasztva kielégítheti a napi szükségletet esszenciális zsírsavakból.

A mandula szívünk egészségét is szolgálja
A mandula szívünk egészségét is szolgáljaAdela Stefan / 500px / Getty Images Hungary

A pekándió szintén az egészséges zsírok és rostok nagyszerű forrása. Az ómega-3 és ómega-6 zsírsavak révén segíthet csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet. Emellett bőségesen tartalmaz A- és E-vitamint.

Ezt edd, hogy az agyadnak jó legyen

A dió csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatát
A dió csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatátCentralITAlliance / Getty Images Hungary

Miután a dió gyulladáscsökkentő zsírokban gazdag, így csökkenti az idegrendszeri gyulladásokat, ezáltal fenntartja a mentális egészséget, a jó közérzetet, valamint mérsékli a kognitív hanyatlás kockázatát, potenciálisan neuroprotektív, vagyis idegsejtvédő hatással bír. 

Egy amerikai orvos szerint van három olyan élelmiszer, amit, ha minél gyakrabban beiktatunk az étrendünkbe, nagy eséllyel elkerülhetjük a vastagbélrákot. Ha szeretnéd tudni, melyik dióféle szerepel ezen a listán, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek