„Valami rendkívüli történik most Venezuelában. A teljes ellenzék összefogott, és beállt egyetlen jelölt mögé: ebből választások lesznek” – fogalmazott a brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva a Bloomberg szerint. Azt követően mondta ezt, hogy az egyesült – tíz pártból álló – ellenzék hivatalosan is beállt Edmundo González mögé.

A labda egyelőre Nicolás Maduro venezuelai államfő térfelén pattog, aki mérlegelheti, kiáll-e a közös ellenzéki jelölttel szemben a július 28-án esedékes elnökválasztáson. A szakértő szerint mindenesetre Lula derűlátó hangulata Venezuela kapcsán indokolatlan – akár így dönt Maduro, akár úgy.

„A brazil elnök túl optimista. A venezuelai ellenzék korábban is be akart volna állni egy jelölt mögé, csak az előválasztáson elsöprő győzelmet szerző első jelöltet, María Corina Machadót eltiltották az indulástól, az utána kalapból előhúzott B tervet – Corina Yoris akadémikus, professzor – pedig »adminisztratív hiba« miatt nem regisztrálták. Így nem volt más választása az ellenzéknek, mint egy sikeresen regisztrált jelölt mögé beállni, »bárki, csak ne Maduro« jeligével”

– nyilatkozta az Economxnak Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora.

Ellenzéki álmok vannak, a megvalósítás erősen kérdőjeles

Maduro elnökségének tíz évét

  • gazdasági összeomlás;
  • hiperinfláció;
  • korrupció;
  • a szegénység erőteljes növekedése;
  • a másként gondolkodók és a sajtó állami elnyomása jellemezte.

Mindezek hatására több mint hétmillió venezuelai vándorolt ki az országból.

González, aki korábban Brazília Buenos Aires-i nagykövete volt, ezzel szemben azt ígéri, stabilizálja a brazil reált, külföldi befektetőket csábít az országba, valamint hogy szabadon engedi a politikai foglyokat.

Maduróval kapcsolatban azt nyilatkozta, ha legyőzné a választáson az aktuális államfőt, nyitott lenne arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön vele a zökkenőmentes hatalomátvétel érdekében. Hozzátette, azt sem tartja kizártnak, hogy a megválasztása és az elnökké avatása közötti időszakot használja arra, hogy egyeztessen Maduróval.

Az azonban, hogy mindezek megvalósítására lesz-e lehetősége, erősen kérdőjeles. Felmerült ugyan, hogy nemzetközi felügyelőbizottság érkezhet az elnökválasztásra Venezuelába, hogy biztosítsák a voksolás tisztaságát, a szakértő szerint azonban ettől nem érdemes sokat várni.

Nemzetközi megfigyelők mindig voltak a választásokon, csak az a kérdés ki küldi őket. Baráti autoriter rezsimek vagy független és nem »elvbarát« nemzetközi szervezetek, tényleges hozzáféréssel és betekintéssel. Ők nem felügyelik, hanem csak megfigyelik a választásokat. Vagyis semmi garancia nincs arra, hogy ha vannak független választási megfigyelők, akkor nem lesz csalás vagy tömeges visszaélés, esetleg számítógépes »hiba«

– mondta Nagy Sándor Gyula.

Válogatott módszerekkel puhítanák Madurót

Merőben más stratégiát próbál bevetni Maduro meggyőzésére az Egyesült Államok és két latin-amerikai ország. Kolumbia elnöke, Gustavo Petro egyfajta mediátorként működve egy demokratikus paktumot ajánlott a venezuelai ellenzéknek és Maduro kormányának. Szerinte ez garantálhatná, hogy a választás veszteséből később nem válhat politikai üldözött. Javaslatát a brazil elnök is támogatta.

Ezzel szemben az Egyesült Államok egy időre feloldott bizonyos olajipari szankciókat, abban bízva, hogy ez elegendő motiváció lesz Caracas számára. A Joe Biden által vezetett kabinet azonban végül bejelentette, Maduro nem tesz eleget a tiszta választásokra vonatkozó ígéreteinek, ezért újból életbe lépnek az olajipari szankciók.

„A brazil és kolumbiai elnök »elvbarátai« Madurónak, nem fognak szankciókat bevezetni ellene, mert akkor Kuba, Nicaragua és más országok ellen is kellene” – magyarázta Nagy Sándor Gyula. „A Biden-adminisztráció pedig elhitte, el akarta hinni Maduro ígéreteit, ezért feloldott néhány még Donald Trump elnöksége idején bevezetett olajipari szankciót, hogy amerikai cégek tudjak olajkutakat nyitni és nyersolajat venni. Jelenleg ráadásul belpolitikai érdeke is Bidennek, hogy alacsonyabb legyen az olajár. Végül azonban rájöttek, hogy komoly arcvesztés nélkül ez nem maradhat így, ezért újra bevezették a korábbi szankciókat.”