Bicskei áldozatok kártalanítása: titoktartásban állapodtak meg, a BM mégis nyilvánosságra hozta

  • narancs.hu
  • 2024. április 27.

Belpol

A szerződés részletei, de maga a szerződés is titkos volt – állítja Pop Mert, az egyik áldozat.

A Blikk írta meg pénteken, hogy a Belügyminisztériumtól összesen 154 millió forint kártérítést kaptak a bicskei áldozatok, ezt a tárca közölte a lappal. Az áldozatok 2020 februárjában hozták nyilvánosságra, hogy több olyan intézmény ellen is kártérítési pert indítottak, amelyek felelősök lehetnek azért, mert az otthonban élő gyerekeket zaklatták a nevelők.

Pop Mert, az egyik bicskei áldozat 2020-ban egyezett meg az állammal, így peren kívül több tízmilliós összeget kapott kártérítésként.

Csakhogy Pop Mert az RTL-nek azt mondta, a megegyezés titkos volt, most mégis nyilvánosságra hozta azt a Belügyminisztérium. 

Mint a 24.hu összefoglalójából kiderül, Pop Mert azt is elárulta, hogy

kezdetben fizetni sem akartak nekik.

Miután 2019-ben a bicskei igazgatót jogerősen elítélték, kártérítési kérelmet adtak be a fővároshoz, az EMMI-hez, illetve a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz is. Mindenhol elutasították őket azzal az indokkal, hogy nem tartoznak kártérítési felelősséggel. Ezután döntöttek úgy az áldozatok, hogy pert indítanak, ekkor ajánlotta fel nekik a főigazgatóság a peren kívüli egyezséget.

A megegyezés alapfeltételéül a titoktartást szabta az állam, éppen ezért lepődött meg Pop Mert, hogy a 2020-as megállapodást most nyilvánosságra hozta a Belügyminisztérium. Azt mondja, a szerződés részletei, de maga a szerződés is titkos volt, és a minisztériumot is ugyanúgy a kötbér megfizetésére lehet kötelezni, mint fordított esetben a kártérítést kapó áldozatokat is.

Az RTL megkereste a tárcát. A belügy azt válaszolta a csatornának, hogy a megállapodások nem sérültek azzal, hogy a minisztérium a kifizetett kártérítésekről tájékoztatást adott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.