Franciaország megúszta, hogy a hitelminősítők felróják a kormánynak és Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy egyelőre nem tudták jelentős mértékben csökkenteni az államadósságot és a költségvetési hiányt – írja a Bloomberg.

A francia államadósság tavaly a GDP 110,6 százalékát tette ki, míg 2022-ben 111,9 százalék volt ugyanez az arány. A GDP-arányos költségvetési hiány pedig 2023-ban 5,5 százalék volt, jócskán meghaladva a maastrichti 3 százalékos határt.

Mindettől függetlenül két hitelminősítő, a Moody's és a Fitch is úgy döntött, nem módosít a francia osztályzaton. A Fitch egy évvel ezelőtt rontotta AA- szintre a francia besorolást. Pénteken a hitelminősítő hangsúlyozta, hogy a magas államadósság ellenére nem nyúltak hozzá a francia osztályzathoz. Leszögezte ugyanakkor, hogy a gyengébb GDP-növekedési kilátások még eredményezhetnek rontást a közeljövőben. Ugyanezt jelezte a Moody's is, amely ezúttal szintén nem nyúlt hozzá az Aa2-es besoroláshoz.

Franciaország legközelebb május 31-én izgulhat hitelminősítői döntés miatt, akkor az S&P bírálja felül a negatív kilátás melletti AA minősítést.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter egyébként azt tartja reálisnak, hogy költségvetési deficit tekintetében 2027-re felelnek majd meg az uniós elvárásoknak. Ez pedig azt jelenti, hogy az Európai Bizottság a nyáron túlzottdeficit-eljárást kezdeményezhet Párizzsal szemben. Ugyanez a sors vár egyébként az olaszokra is a római pénzügyminisztérium várakozásai szerint.

Ragaszkodunk a növekedésen és teljes foglalkoztatáson alapuló stratégiánkhoz, a strukturális reformokhoz és az állami kiadások csökkentéséhez

– jelentette ki Le Maire.