Az Egyesült Államok 6 milliárd dollár értékű új katonai felszerelést küld Ukrajnának

  • narancs.hu
  • 2024. április 27.

Külpol

Egyebek mellett különböző légvédelmi eszközöket, köztük Patriot rakétákat is.

Az Egyesült Államok 6 milliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett kötelezte el magát pénteken – írja tudósításában az MTI.

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentése szerint az ukrán hadsereghez új megrendelésként jutnak majd el az eszközök, amelyeket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői és egyéb partnerek gyártanak le. A Pentagon segítségnyújtásról szóló közleménye hangsúlyozza, hogy a pénteken bejelentett biztonsági csomag az úgynevezett Ukrajnai Biztonsági Támogatási Kezdeményezés (Ukraine Security Assistance Initiative) részeként jut majd el Ukrajnába.

A részletezett lista szerint különböző légvédelmi eszközök, köztük Patriot rakéták szerepelnek az ukrán haderőnek szánt megrendelésben.

Emellett korszerű rövid és középhatótávolságú föld-levegő rakétarendszerekben (NASAMS) használatos rakétákat, romboló lőszereket, különböző radarokat, 152 és 155 milliméteres lövedékeket, fegyverzetek szállítására alkalmas taktikai járműveket és drónok elhárítására alkalmas eszközöket is küldenek az amerikaiak.

Az amerikai kormány szerdán már bejelentett egy azonnali, 1 milliárd dolláros katonai szállítmányt Ukrajna számára, amit az amerikai hadsereg készleteiből biztosítanak. Az Egyesült Államok fegyverszállításainak újraindítását az tette lehetővé, hogy a Kongresszus elfogadta az új, 60,8 milliárd dollárról szóló ukrajnai támogatási keretet, ami szerdán Joe Biden elnök aláírásával törvényerőre is emelkedett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk