Kiderült: tragikus történet áll az Úgy szeretném meghálálni című dal születése mögött

Közeleg az anyák napja, és Poór Péter éppen most mesélte el, milyen helyzetben írhatta Szenes Iván az Úgy szeretném meghálálni című dal szövegét.

2024. április 27., 07:31

Szerző:

Szenes Iván rengeteg dalszöveg szerzője, de mind közül a legismertebb talán az Úgy szeretném meghálálni, amit 1979-ben Kovács Kati tett népszerűvé. Anyák napján minden évben aktuális ez a szerzemény, amit tavaly a Csináljuk a fesztivált! című műsorban az Évszázad slágerének választottak, akkor Agárdi Szilvia énekelte.

Az Úgy szeretném meghálálni története

A héten volt Szenes Iván születésének századik évfordulója, és ebből az alkalomból Poór Péter táncdalénekes osztott meg néhány emléket és gondolatot a zenei legendáról a Blikk című lap hasábjain.

„Iván rendkívül mély és gazdag érzelmi világgal rendelkező ember volt, aki a fájdalmát bele tudta szőni a dalaiba, és talán ez is segített neki abban, hogy kiadja magából a szomorúságát. Emlékszem, az édesanyja velük lakott, és nagyon sokáig betegeskedett, mielőtt 97 éves korában elhunyt. Az ő elvesztése is mérhetetlenül megviselte Ivánt, és bár erről soha nem beszéltünk, de szerintem az Úgy szeretném meghálálni című slágerét neki címezte”

– emlékszik vissza Poór Péter.

Poór Péter azt is elárulta, hogy egyébként milyen körülmények között dolgozott Szenes Iván:

„Rendszerint az otthonában zajlott az alkotási folyamat, amit úgy kell elképzelni, hogy ő az ágyon feküdt, a háta mögött párnák voltak, előtte pedig egy dohányzóasztal. Mindig így szeretett dolgozni, ám ez a fajta kényelem egy pillanatra sem ment a munka rovására, igazán ragyogó elme volt, és már-már inkább költészet volt, ami csinált. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ismerhettem és a barátja lehettem.”

Szenes Iván élete és további művei

Az Úgy szeretném meghálálnin kívül még rengeteg örök érvényű, halhatatlan sláger fűződik Szenes Iván nevéhez, amik évről évre felcsendülnek a tiszteletére tartott emlékkoncerten. Ezt a megemlékezést mindig Szenes Iván egykori lakóhelyénél tartanak, amit akkoriban még Rezső térnek hívtak, de a neve most már Szenes Iván tér. 2011-ben, a művész halálát követő évben szintén országosan ismert lánya, Szenes Andrea létrehozta a Szenes Iván Művészeti Díjat, amelyet először Wolf Kati énekesnő kapott meg. 

Néhány dalcím, amiket mindenki ismer, aki csak egy kicsit is járatos a hazai könnyűzenében: Kicsit szomorkás a hangulatom máma, Add már uram az esőt, Találkozás egy régi szerelemmel, Én édes Katinkám, Kislány a zongoránál, Tölcsért csinálok a kezemből és Hosszú forró nyár. Ez utóbbiból Zalatnay Sarolta nemrégiben készített új verziót.

A Wikipédián található adatok szerint Szenes Iván saját bevallása szerint összesen mintegy 2000 dalt írt, ebből 120 sláger is lett. Az Artisjus 2000. évi kimutatása szerint az ország legtöbbet játszott szerzője.

(Kiemelt kép: Fortepan/Szalay Zoltán)