Az egyik legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Standard and Poor's péntek este megerősítette a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, „BBB mínusz/A-3” szintű besorolását, és annak stabil kilátásán sem módosított.

A három nagy hitelminősítő összesen hat alkalmat jelölt ki az idei évre, amikor felülvizsgálják a magyar adósosztályzatokat – az S&P volt az első a sorban.

A magyar szuverén osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Ratings is a befektetési kategóriában, az S&P osztályzatánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván.

A besorolás stabil kilátása tükrözi az S&P azon várakozását, hogy a magyar gazdaság kilábalása, a folytatódó dezinfláció és a kamatok csökkenése középtávon segíti a kormány költségvetési konszolidációs erőfeszítéseit, elősegítve a GDP-arányos államadósság-ráta stabilizálódását

– idézi a hitelminősítő indoklását az MTI.

Nemzetgazdasági Minisztérium szerint töretlen a bizalom Magyarországgal szemben, miután az S&P megerősítette Magyarország adósság-besorolását, és továbbra is befektetésre ajánlott kategóriába sorolja hazánkat.

„Magyarország iránt erős a bizalom, a jelentős hitelminősítők mindegyikénél, így a Standard and Poor's mellett a Moody's és a Fitch Ratings is befektetésre ajánlott kategóriába tartozik a magyar államadósság”

– áll az NGM távirati irodához eljuttatott közleményében.

A tárca közlése szerint Magyarország megítélése a nemzetközi pénzpiacokon kedvező, az erős befektetői és piaci bizalmat a sikeres kötvényaukciók és a külföldi működőtőke-befektetések folyamatos beáramlása is alátámasztja. Példaként a legnagyobb német autógyártó cégek beruházásait említik, valamint azt, hogy a kínai BYD elektromos autógyártó az unióban elsőként Magyarországon kezdi meg elektromos autóinak gyártását.

A nemzetgazdasági tárca mellett a Pénzügyminisztérium is kommentálta még az este az S&P döntését:

„Jó hír érkezett a hétvégére: a Standard and Poor's megerősítette hazánk besorolását, továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot”

– közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre már 3 százalék felett bővülhet, ezzel az uniós rangsor élmezőnyébe kerül. A miniszter arra is kitért, hogy a hitelminősítő elemzése szerint 

  • Magyarország továbbra is vonzó célpont a befektetések számára, 
  • a munkanélküliségi ráta tovább javulhat a következő években, 
  • a folyó fizetési mérleg többlete hosszabb távon is fennmaradhat, 
  • a magyar bankrendszer stabilitás, 
  • valamint az államadósságnak kedvező a szerkezete, annak biztonságos finanszírozása.

Magyarországot az elmúlt évek válságai ellenére mindhárom hitelminősítő befektetésre ajánlja, és két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint az elmúlt évtized elején – közölte a pénzügyminiszter.