Lengyelország és Litvánia segítene hazaküldeni a harcképes ukrán férfiakat

Lengyelország és Litvánia segítene hazaküldeni a harcképes ukrán férfiakat

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelország és Litvánia védelmi miniszterei közösen vállalták, hogy segítenek Kijevnek a katonakorú ukrán férfiak hazaküldésében – írta a Financial Times.

Ukrajna nemrég új szabályokat vezetett be, melynek keretei között a külföldön tartózkodó ukrán férfiak csak akkor férhetnek hozzá a nagykövetségi szolgáltatásokhoz, ha regisztráltak katonai szolgálatra. Władysław Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy „az ukrán állampolgároknak kötelességeik vannak az állam irányába (...). Régóta felajánlottuk, hogy segítünk az ukrán félnek abban, hogy azok, akik kötelesek katonai szolgálatot teljesíteni, Ukrajnába menjenek.” A védelmi miniszter a deportálást sem zárta ki: „Minden lehetséges.” A litván védelmi miniszter, Laurynas Kasčiūnas kizárta a menekültek deportálását, viszont egyéb intézkedéseket vetett fel, amelyeket a lengyelekkel koordinálva lehetne bevezetni: „Lehetséges a szociális juttatások, a munkavállalói engedélyek, dokumentumok korlátozása (...), szerintem ez a helyes út.”

Az elmúlt hetekben Oroszország egyre intenzívebben nyomul előre a délkelet-ukrajnai területeken, a Bahmuthoz közeli, stratégiai fontossággal bíró Chasiv Yar-t Zelenszkij szerint május 9-ig, a „Győzelem Napjáig” akarják elfoglalni az oroszok. Rob Lee amerikai katonai szakértő a Kyiv Independent-nek azt nyilatkozta, hogy „Chasiv Yar egy magasan fekvő város. Ha Oroszország képes elfoglalni, lehetséges, hogy fel tudja gyorsítani az előrenyomulás ütemét (...).”