7,7 százalékos éves árbevétel-növekedéssel és 3,9 százalékos profitbővüléssel számolnak a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások, derült ki a hazai cégek 12 hónapos várakozásairól képet adó K&H kkv bizalmi indexből.

Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője elmondta, hogy ez az arány nagyjából megfelel a tavalyi várakozásnak, azonban az infláció mérséklődése miatt reálértéken az elmúlt években ezek a legjobb kilátások. 

Nemcsak éves szinten javultak a várakozások: az előző negyedévi 17-ről a 11 százalékra mérséklődött a bevételcsökkenésre számító vállalatok aránya – írja a Piac & Profit.

A várt bevételek

Az ipari cégek várakozásai a legkedvezőbbek: 10-ből 9 cég vár a 2023-asnál nagyobb bevételt az idén. Átlagosan 8,2 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak az építőiparban. 

A legrosszabb kilátásokat ezzel szemben a kereskedelmi szektorban látjuk: az itteni cégek 15 százaléka árbevétel kieséssel számolnak. Azonban összességében átlagosan 7,4 százalékos bevétel-növekedés várnak a hazai kereskedelmi vállalatok.  

A szolgáltató és a mezőgazdasági szektor szereplői pedig 7,6, illetve 8,0 százalékos árbevétel-bővüléssel számolnak.

Az ipari cégeké lehet a legnagyobb profit

A főbb ágazatok tekintetében a következőképpen állnak a magyar vállalati szektor 2024. évi profitvárakozásai: 

  • ipari cégek – 5,4 százalékos
  • kereskedelmi cégek – 4 százalék
  • mezőgazdasági cégek – 3,7 százalék
  • szolgálató cégek – 3,2 százalék

Tehát a profitnövekedés vonatkozásban is az ipari cégek várakozásai a legkedvezőbbek.

A beruházási hajlandóság szempontjából nem látható számottevő változás, immár hetedik negyedéve 60 százalék körül van a fejlesztésben gondolkodó cégek aránya.

A kkv-k 58 százaléka tervez beruházást a következő egy év során: legnagyobb arányban informatikai beruházásokba (26 százalék) fektetnének. Ezt követik a gépjárműpark megújítására vonatkozó tervek: a magyar vállalkozások 24 százaléka készül erre költeni, míg a hazai cégek 20 százaléka tervezi berendezések korszerűsítését.

Építőipar: gyors lassulás, lassú gyorsulás

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen két évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több, mint egy évnyi válságtünet tehát bő három éves szakadékot hagy maga után.