Az összeurópai FTSEurofrist 300 index 1,15 százalékkal, a STOXX 600 mutató 1,16 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,37 százalékkal végzett magasabban. Szintén emelkedett a londoni FTSE 100 index 0,77 százalékkal, a frankfurti DAX mutató 1,34 százalékkal, valamint a párizsi CAC-40 index 0,89 százalékkal. A milánói FTSE MIB index 0,87 százalékos, a madridi IBEX 35 index pedig 1,60 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

A pénteki kereskedési napon főként vállalati eredménybeszámolók, valamint európai és amerikai makrogazdasági mutatók és hírek alapján tájékozódtak a piacok. Az Európai Központi Bank felmérése alapján több mint kétéves mélypontra estek az inflációs várakozások, az amerikai személyi fogyasztási kiadások árindexe pedig megemelkedett árnyomásról tanúskodott.

Mindezek alapján a kamatcsökkentési várakozásokat júniusra hozták előre Európában, míg Amerikában szeptemberre tolták ki.

A londoni FTSE 100 index hét hónapja a legjobb teljesítményét nyújtotta a héten, mivel több mint három százalékos nyereségre tett szert és pénteken is új rekordot állított be. A legnagyobb erősödést a NatWest és az Anglo American érte el közel négy százalékkal, a Rolls Royce három százalékkal, a Lloyds Banking pedig több mint két százalékkal.

frankfurti tőzsdén a Thyssenkrupp kilenc százalékkal emelkedett, miután bejelentette, hogy 20 százalékos részesedést szeretne az acélüzletágában értékesíteni. Ugyanakkor az Airbus papírja két százalékot esett, miután a vártnál rosszabb első negyedéves eredményről és cash flow-ról számolt be.

A Saint Gobain francia építőanyag-óriás közel hat százalékkal erősödött, mivel a vártnál jobban alakultak a vállalat első negyedéves bevételei.

Az európai kereskedési időt követően a Brent olajfajta hordónkénti ára 0,16 százalékon állt magasabban, hordónként 89,25 dolláros áron. A WTI ára 0,03 százalékkal 83,78 dollárra emelkedett.

Az arany unciánként kissé drágult, azonban a hetet két százalék körüli csökkenéssel fejezheti be, ami így hat hetet követően ez lehet az első olyan hét, melyet alacsonyabb áron fejez be a hét elejéhez képest.

nemesfém spot ára az európai kereskedési idő végén 0,15 százalékkal állt magasabban unciánként 2335,95 dolláron.

A dollárindex 0,52 százalékkal 106,15 pontra emelkedett, míg az eurót 0,45 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0677 dolláron.

 

Oda a jólét Európában, fogalmunk sincs, mi várhat ránk

Egyre jobban veszélyezteti a klímaválság a gazdasági jólétet: a globális felmelegedés miatt nagy bevételkieséstől kell tartani, különösen Európában – mutat rá egy friss, potsdami tanulmány.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!