Az EP-választásra már 35 pártot vettek nyilvántartásba

Az EP-választásra már 35 pártot vettek nyilvántartásba

Gyülekeznek az emberek a Tisza Párt aláírásgyűjtő pultjánál a Széll Kálmán téren. (Fotó: Talpra Magyarok – Tisztelet és Szabadság Párt Közösségének Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár már lassan egy hete elkezdődött a választási kampány és az ajánlásgyűjtés, még mindig több jelölőszervezet kéri a nyilvántartásba vételt – írja az MTI a Nemzeti Választási Bizottságra (NVB) hivatkozva.

Az EP-választásra a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint péntek délig már 35 pártot vettek nyilvántartásba jogerősen, az önkormányzati választásra 520 jelölőszervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 101-et. A jogerősen nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek múlt szombaton vehették át az ajánlóíveket és kezdhették meg az ajánlások gyűjtését. A 2019-es EP-választásra 28 pártot vettek nyilvántartásba, az önkormányzati választásra 341 jelölőszervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 114-et.

Az EP-listák bejelentésének határideje május 3-a 16 óra, az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek május 6-án 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat, az önkormányzati és nemzetiségi választásra pedig május 7-e, 16 óra a listaállítás határideje. A június 9-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek – pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek – állíthatnak, valamint azon – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt. Az EP tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát.

A jelölteknek és a szervezeteknek a nyilvántartásba vételkor nyilatkozniuk kell arról, hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatására külföldi támogatást és belföldi jogi személytől vagy szervezettől támogatást, névtelen adományt nem használnak fel.