A szuperélelmiszerek a szervezet egészséges működése szempontjából különösen hasznosak, hiszen fontos tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag ételek. A legegészségesebb és legegyszerűbben beszerezhető szuperélelmiszereket gyűjtötte össze cikkeiben a mindmegette.hu.

Olívaolaj

Az olívaolaj rengeteg E-vitamint és antioxidánst tartalmaz, ezáltal véd a szabad gyökök ellen, amelyek károsítják a sejteket, gyorsabban öregedik tőlük a bőr, és a rák kialakulásában is jelentős szerepet játszanak. Az olívaolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, ami hatásos a vérben lévő „rossz" LDL-koleszterin ellen, megvédve az érrendszert a meszesedéstől, és megakadályozva a zsírok lerakódását az erekben, továbbá megelőzve a magas vérnyomás kialakulását.

Arról, hogy hogyan válasszuk ki a legjobb olívaolajat az egészségünk érdekében, ebben a cikkünkben olvashatsz.


Lencse

A lencsének számos fajtája létezik, és nincs olyan éghajlat, amelyiken valamelyik ne teremne bőséggel. Tele van fehérjével, gyulladás- és koleszterincsökkentő hatású, magnéziumtartalma magas, csökkentheti a hangulatingadozást, javítja a májfunkciót. A B11- vitamin, más néven kolin segít a májnak megszabadulni a felesleges zsírtól, és a méreganyagok kiszűrését is elősegíti.

lencse

A lencse tele van fehérjével, gyulladás- és koleszterincsökkentő hatású – fotó: Pixabay

Dió

A dió gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, fehérjében és telítetlen zsírsavakban. Rendszeres fogyasztása segít megelőzni a vérrögök kialakulását, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja az emésztést. Segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget, és segít a stressz leküzdésében. Serkenteni az agyműködést, és jótékony hatása van az agy fejlődésére is.

Hő hatására a benne lévő értékes illóolajok nagy része elpárolog, továbbá ha túl sokáig hagyjuk szabad levegőn, megavasodik, ezért a legjobb nyersen fogyasztani. Légmentesen zárható edényben tárolható, de le is fagyaszthatjuk. Azt azonban nem árt tudni róla, hogy kalóriatartalma igen magas.

dió

A dió gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban és telítetlen zsírsavakban – fotó: Pixabay

Zabpehely

Mivel tele van ómega-3 zsírsavakkal, folsavval és káliummal, ráadásul a rosttartalma is magas, védi a szívet, és egyes kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkentheti, illetve segít szinten tartani a vércukorszintet. A diétákba is remekül beilleszthető, hiszen ha zabpelyhet fogyasztunk, azzal akár 4 órára is elűzhetjük az éhséget. Ráadásul a zabban található élelmi rostok elősegítik a megfelelő bélműködést.

Alma

Az almában jelentős mennyiségű pektin található, mely a hasmenés és a székrekedés ellen egyaránt hatékony. Megköti a vastagbélben a méreg- és rákkeltő anyagokat, így véd a daganatok, elsősorban a vastagbélrák ellen. Káliumtartalma segíti a vese és az izomzat megfelelő működését, és fontos szerepet játszik az idegi ingerületek közvetítésében. C-vitamin-tartalma magas, mely az immunrendszer élénkítésén túl a sejtkárosító szabad gyököket is megköti. Emellett javítja a koncentrációt, és gondoskodik a kiegyensúlyozott vércukorszintről.

A legelőnyösebb nyersen, héjastul fogyasztani, ugyanis így tartalmazza a legnagyobb mennyiségben az egészségvédő anyagokat.

alma

Az almát a legelőnyösebb nyersen, héjastul fogyasztani – fotó: Pixabay

Lazac

Ez a tengeri halfajta a leggazdagabb ómega-3 zsírsavban, amelynek rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomás, a szívinfarktus, az Alzheimer-kór és a reuma kialakulásának kockázatát.

Brokkoli

A brokkoli igazi vitaminbomba. Rákmegelőző és immunerősítő tulajdonsága is van, segíti az emésztést, alacsonyan tartja a vércukorszintet, magas kalcium- és K-vitamin-tartalma pedig hozzájárul a csontok egészségéhez és a csontritkulás megelőzéséhez. Kevés kalóriát és rengeteg vitamint tartalmaz, minden tekintetben értékes táplálék. Egy amerikai orvosi szaklap, amely közzétette a legegészségesebbnek tartott növények listáját, a harmadik helyre rangsorolta. Sok kalcium, kálium, folsav (B9-vitamin), valamint gyulladásgátló anyagok találhatók benne, továbbá kimutatták kedvező hatását a szívbetegségek megelőzésére.

brokkoli

A brokkoli minden tekintetben értékes táplálék – fotó: Pixabay

Áfonya

Az áfonya nagyon tápláló gyümölcs, mely C-vitaminban és egy anthocyanin nevű flavonoidban igen gazdag, aminek a gyümölcs kékesfekete színe és többek között az is köszönhető, hogy segít megelőzni a prosztatarák kialakulását.

Étcsokoládé

Az étcsokoládé, amelyben magas a kakaó szárazanyag-tartalma, a benne lévő theobromin nevű antioxidánsnak köszönhetően kiváló gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, így érdemes napi 25 grammot fogyasztani belőle.

Édesburgonya

Egy közepes méretű édesburgonya a napi béta-karotin (A-vitamin természetes formában) bevitelünk 400%-át tartalmazza, emellett gazdag likopinban és C-vitaminban is, tehát minden tekintetben jelentős szerepet játszhat az egészségünk megőrzésében.

Quinoa

Egy csésze quinoa 8 gramm fehérjét tartalmaz, és fedezi a napi vas- és B-vitamin-szükségletünk 15%-át. Rendkívül gazdag esszenciális aminosavakban, és teljesen gluténmentes!

Mandula

A mandulát a szív legjobb barátjának tartják, ugyanis rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, tele van proteinnel és E-vitaminnal. Rosttartalma magas, kiváló magnézium-, foszfor- és rézforrás. Nyersen fogyasszuk!

mandula

A mandulát a szív legjobb barátjának tartják – fotó: Pixabay

Bab

Egészségünkre gyakorolt hatása miatt érdemes rendszeresen fogyasztani: fehérjében és rostban gazdag, csökkenti a vastagbélrák kockázatát, valamint a rossz koleszterin szintjét a vérben.

Tojás

A legfrissebb kutatások szerint napi egy tojás kimondottan jót tesz az egészségünknek, ugyanis a tojás proteinjének szinte 100%-ban megegyezik a szerkezete az emberi fehérjével, így ez épül be a legkönnyebben.

Indexkép: Pixabay