promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
5 népszerű élelmiszer aminek nincs helye a konyhádban, meg fogja köszönni a szervezeted ha azonnal kihajítod ezeket
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minimum kettő tuti nálad is van otthon, azonnal kukába velük.

A mai világban egyre hangsúlyosabb szerepet kap az egészségtudatos, megelőzés központú táplálkozás. Igyekszünk kiiktatni életünkből a káros hatásokat, azonban ezt a felénk érkező számtalan, egymásnak ellentmondó elmélet kicsit sem könnyíti meg. Alig van olyan dolog a táplálkozással kapcsolatban, amiben egyetértenek a tudósok, azonban az adalékanyagok károssága nem képezi vita tárgyát. Ezeket az ételek és az italok címkéjén tüntetik fel és igen egyszerűen tudunk dönteni két ugyanolyan termék közül: amelyiknél rövidebb az összetevők listája, általában az a nyerő.

Az egészséges életmód egyik záloga, hogy minél kevesebb olyan terméket fogyasszunk, amiket mesterséges hozzávalókkal turbóztak fel. Ezekkel általában az étel megjelenését, ízét állagát és lejárati idejének a meghosszabbítását segíti elő. A felhasználási célnak megfelelően lehet állati, növényi, ásványi, vagy szintetikus eredetű.

Három féle adalékanyagot különböztetünk meg. Az ízfokozók a leggyakoribb alapanyagok, amik általában valamilyen tulajdonsága alapján vonzóbba tesznek egy ételt. Az enzimkészítményeket leginkább folyadékoknál használják az erjesztés elősegítésére. A harmadik az úgy nevezett egyéb adalékok, amelyek szintén az étel tulajdonságait javítják, illetve az eltarthatósági időt is pozitívan befolyásolják.

Lássuk hát, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyekkel kapcsolatban él a konyhai tévhit, hogy nyugodtan fogyaszthatóak:

1. Savanyúságok: amennyiben ezt nem megfelelően hőkezelik, akkor a benne található szulfitok és szén-dioxid kellemetlen tüneteket okozhat a fogyasztójának.

2. Színes cukorkák: ez nyilván senkit nem lep meg, hogy nem egészséges, azonban a színezőanyagok komoly megbetegedéseket is okozhatnak, így főleg gyerekeknél érdemes ezt teljes mértékben elkerülni.

3. Sonka, virsli, párizsi, bármilyen feldolgozott hús: itt a magas nátrium-nitrit tartalomra kell figyelni.

Illetve érdemes kerülni a fagyasztott élelmiszereket, illetve mindent, ami por alapú, vagy készétel. Ma már lehet kapni olyan előrecsomagolt készételeket, melyek szem előtt tartják, hogy a lehető legkevesebb ilyen adalékot adjanak hozzá, ezeknek azonban az a jellemzője, hogy 1-2 napon belül el kell őket fogyasztani.

Amennyiben még ennél is többet szeretnél tudni a különböző adalékanyagokról, akkor ebben a videóban találsz még információkat:

Forrás: bien.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás