Fónagy: „Senkiről nem gyűjtünk információt"

Fónagy: „Senkiről nem gyűjtünk információt

Tarr Zoltán Magyar Péter tüntetésén Budapesten, a Kossuth téren 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Péter-féle Kossuth téri tömegdemonstráción felszólaló Tarr Zoltán állami állásából való elbocsátásának körülményeit célzó kérdéséseket intézett írásban Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek. A politikus azt tudakolta, milyen információgyűjtést alkalmaznak a tárcánál és a tulajdonosi joggyakorlói körébe tartozó vállalatoknál annak érdekében, hogy megtudják, kiben bízhat a kormány.

Mint ismert, Tarrt nyilvános kiállása utáni első munkanapján menesztették a gazdasági tárca fennhatósága alá tartozó intézményből. A lépést Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy kommentálta, „miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni?!”

Tóth Bertalan egyebek között azt kérdezte, meddig mehet el az állami intézményben dolgozó munkavállaló, hogy ne veszítse el a kormány bizalmát, illetve hogy leadhatja-e még a szavazatát a kormánypártok ellen. A képviselő arra is kíváncsi volt, hogyan egyeztethető össze az elbocsátás a jogállamisággal és a politikai véleménynyilvánítás szabadságával, valamint hogy milyen információgyűjtést alkalmaznak a tárcánál és a tulajdonosi joggyakorlói körébe tartozó vállalatoknál annak érdekében, hogy megtudják, kiben bízhat a kormány.

Az ellenzéki képviselő kérdésére Fónagy János, a tárca államtitkára reagált. Kifejtette, a Nemzetgazdasági Minisztériumban semmilyen megfigyelés, információgyűjtés nem volt és nem is lesz, sem a kormányban, sem a minisztériumok alá tartozó vállalatoknál.