„Így tovább nem lehet élni” – új videóval jelentkezett Bödőcs Tibor

„Így tovább nem lehet élni” – új videóval jelentkezett Bödőcs Tibor

Bödőcs Tibor Karinthy-gyűrűs humorista, író (Fotó: Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bödőcs Tibor az abszurd humor legszebb hagyományait az egzisztencialista filozófia mélységébe mártva beszél – egy tüsszentésről. A humorista tavaly megjelent Prímszámok hóesésben című kötetének újabb novellájából készült kisfilm. Korábban három írást adaptáltak. A Dióhéjban egy középkorú tanárnő tragikus felismerését beszélte el, Máté Gábor narrációjában és Udvaros Dorottya főszereplésével; a Félreértésben Mucsi Zoltán és Scherer Péter keltik életre Gróf Balázs rajzait; A Maestróban pedig Thuróczy Szabolcs mondja el őszinte Oscar-beszédét. 

Az A kérvény című legfrissebb produkcióban Csákányi Eszter fordul különleges kéréssel a hatóságokhoz, engedélykérelmét Znamenák Istvának terjeszt be, de a Zsigmond Dániel rendezte videóban Bödőcs Tibor is feltűnik, több szerepben is (az egyikben a fiával együtt).

„Alulírott Századik Gizella magánszemély, otthonomban, hátul, egy kicsit, ha lehet, tüsszentenék. Tisztában vagyok vele, hogy szigorúan tilos. Mégis.” És Századik Gizella komolyan gondolja: a feszült hangulatú jelenet a végén nem várt fordulatot vesz. Mintha egy szocreálon nevelkedett Wes Anderson David Lynch-filmet vetítene a nyers realizmus után érdeklődő Tarr Bélának – és mindezt Örkény szcenírozná. 

Bár a videóin kívül Bödőcs Tibor ritkán nyilatkozik meg, februárban megemlékezett a kegyelmi-ügyről. „Hogy érezné át a megalázottak fájdalmát, akinek egy szava nem volt soha a goebbelsi propaganda által nagyiparilag űzött boszorkányüldözésekről? Akiben nem merült fel, hogy talán nem a meszesgödörszagú publicisztikákat rittyentő gyűlöletdealert kellene pajzsra emelnie a keresztyén oldalnak” – írta Facebook-oldalán. – Ez egy ilyen rendszer. Érthető és logikus. (Jó, talán az lenne a logikus, hogy ha Mickey egér elkezdene csecsemőhúst enni, akkor Walt Disney mondana le. Mindegy.) „Ja, és az aljasságokról való nagy-nagy kusst nem menti, hogy milyen az „ellenzék”. (Szörnyű.) Vagy hogy mennyire meg van mekkenve a Bááájden. (Nagyon.) Lásd: Biblia, Jónás, cethal, blablabla, stb. Várjuk a következő bábfigurát” – tette hozzá.

A humorista a Magyar Hangnak tavaly decemberben adott interjút, amelyben egyebek mellett elmondta, hogy amennyire lehet, távol tartja magát a propagandától. – Ha a gengszterek írják, íratják a zsarumagazint, egy idő után az unalmas, és nem mérvadó. Amúgy sem én vagyok a célcsoport. Annyi pénzt költöttek el a hazugságra, hogy abból akár megcsinálhatták volna, amiről most azért kell hazudniuk, mert nem csinálták meg – fogalmazott. – Sokkal kényelmesebb a hazugságok hintajában ringani. És ebből is látszik, hogy nem egyetlen ember a felelős. Ezrek dolgoznak a hatalomgyárban, és húznak hasznot a propagandából, milliók pedig elviselik ezt az egészet – tette hozzá.