Orbán Balázs állítja: senki nem marad fedél nélkül a Diószegi utcában

Orbán Balázs állítja: senki nem marad fedél nélkül a Diószegi utcában

A józsefvárosi Diószegi utca egyik olyan háza, amit kisajátítana az állam (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Milyen segítséget kívánnak nyújtani a bérlakások államosítása nyomán utcára kerülő 200 család lakhatási gondjainak megoldása ügyében? – kérdezte írásban Csák János minisztert Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő, amelyre Orbán Balázs, a miniszterelnök poltikai igazgatója reagált.

Mint kifejtette, a hármas garanciarendszer biztosítja az érintett kerületi ingatlanok lakóinak lakhatását. Eszerint az érintettek számára az önkormányzatnak kell felajánlania komfortfokozatában, alapterületében, műszaki állapotában, szobáinak számában legalább a jelenlegihez illeszkedő cserelakást. Ha ezen kötelezettségnek nem tud eleget tenni az önkormányzat, akkor az állam gondoskodik a lakhatásról.

Amennyiben pedig valamely lakó a felajánlott cserelakást nem fogadja el, akkor kártalanítás illeti meg. – Nagyon fontos rögzíteni, hogy a törvényjavaslat alapján egyetlen bérleti joggal rendelkező család lakhatása sem kerülhet veszélybe, ugyanis amíg megfelelő budapesti cserelakásra nem kaptak ajánlatot a lakók, a bérleti jogviszony megszűnése lehetőségként sem merül fel – közölte Orbán Balázs, aki hozzátette azt is, hogy szerinte a baloldali politikusok a politikai haszonszerzés érdekében rosszhiszeműen és megalapozatlanul riogatják utcára kerüléssel az érintett lakókat.

A politikus válaszában kitért rá: a Ludovika Campus eddigi fejlesztések elsődleges haszonélvezői az egyetemi hallgatók mellett a józsefvárosi lakosok voltak. A további beruházások célja pedig az, hogy a leromlott állapotú ingatlanok felújításával olyan biztonságos környezetet alakítsanak ki, amelynek előnyeit a hallgatók mellett elsősorban a józsefvárosi lakosok élvezhetik majd.

Józsefváros önkormányzatnak idén október 31. helyett 2025. január 31-ig kell cserelakásról gondoskodnia – írta a hvg.hu az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának csütörtöki ülésén elfogadott módosításról, amelyet Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be a tíz Diószegi Sámuel utcai önkormányzati lakóház kisajátítási törvényjavaslatához. A fideszes cél a Ludovika Campus, vagyis a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bővítése.