Az állásfoglalás a kapacitásépítésre fókuszálna, hogy a fejlődő országok teljes mértékben kihasználhassák a mesterséges intelligencia előnyeit, továbbá, hogy áthidalják a különböző erőforrásokkal rendelkező országok közötti digitális szakadékot a lemorzsolódás elkerülése érdekében.

Kína szándékai azt a gyakorlatot követik, mely során a Közgyűlés az Egyesült Államok vezetésével elfogadta azt az állásfoglalást, amely arra ösztönzi az országokat, hogy a hazai szabályozás és a kormányzás révén támogassák a felelős és inkluzív mesterséges intelligencia fejlesztését. A kezdeményezést 110 ország támogatta, Kína az utolsó pillanatban pedig felkerült a társszponzorok listájára.

A Bloomberg megjegyzi, hogy kiterjedt Washington és Peking mesterséges intelligencia és félvezetőversenyt vívnak egymással. Joe Biden amerikai elnök 11 milliárd dollár értékű kezdeményezést indított el, hogy megerősítse az Egyesült Államok vezető szerepét a chipkutatás és fejlesztés területén, miközben korlátozza Kína hozzáférés a csúcstechnológiáihoz.

Kína ezzel párhuzamosan azon dolgozik vért izzadva, hogy felzárkózzon a mesterséges intelligenciával kapcsolatos beruházások terén.

Ha nem avatkoznak be a külföldi munkavállalók foglalkoztatásába, vége a fejlődésnek

Átfogó oktatási paradigmaváltásra, a digitális készségek elsajátításának általánossá tételére van szükség ahhoz, hogy valóban versenyképesek tudjunk lenni − mondta az Economxnak Tajthy Krisztina, a Digitális Vállalkozások Szövetségének főtitkára, aki szerint óriási lemaradás tapasztalható a magyar kkv-k digitális fejlettségben.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->