Az amerikai gazdaság az idei év első három hónapjában az előrejelzettnél kisebb mértékben nőtt, de az infláció gyorsult, ami késleltetheti a kamatcsökkentést. A hivatalos adatokból kiderült, hogy a gazdaság éves szinten 1,6 százalékkal bővült, ami messze elmarad a várakozásoktól és a 2023 utolsó hónapjaiban tapasztalt növekedéstől. Eközben az infláció növekedett. 

Az év elején a szakértők kamatcsökkentések sorozatát jósolták az Egyesült Államokban.

Az infláció azonban még nem esett vissza a Federal Reserve 2 százalékos célértékére, és csütörtökön az amerikai kereskedelmi minisztérium adatai azt mutatták, hogy 2024 első három hónapjában 3,4 százalékkal nőtt. Ehhez képest 2023 utolsó három hónapjában 1,8 százalékos volt a növekedés – írja a BBC.

Nem akar mérséklődni az infláció

kamatlábak emelése drágítja a hitelfelvételt, ez elméletileg arra hivatott, hogy az embereket kevesebb költekezésre ösztönözze. Az elképzelés szerint ez a kereslet visszafogása révén hozzájárul az infláció csökkenéséhez. Az amerikai infláció azonban nem esett vissza olyan gyorsan, mint várták.

Ugyanakkor a gazdasági növekedés – a bruttó hazai termékben (GDP) mérve – a tavalyi év utolsó három hónapjában mért 3,4 százalékos növekedésről 1,6 százalékra lassult. A közgazdászok arra számítottak, hogy a növekedés ugyan lassulni fog, de csak 2,4 százalékra.