A 2023-as grandiózus kamatot ígérő, inflációkövető állampapíroknak mostanra lecsökkent a hiteldíja. A tavaly november előtt vásárolt Prémium Magyar Állampapírért (PMÁP) 18 százalékos kamat jár, míg a most vásárolt PMÁP-ért évi 7,9 százalékos kamatot fizetnek.  A csökkenő hiteldíjak miatt a befektetni vágyók várhatón más irányokba mozgathatják a megtakarításokat.

Ezzel trenddel megy szembe a pénteken kamatozást váltó,  javuló hozamú Bónusz állampapír, ami nemcsak az idei, hanem három éven túli befektetésnél is a legjobb választásnak tűnik. Ennek ellenére kifejezetten hátul áll az eladási rangsorban– írja a Forbes.

A publikált eladási adatok alapján a Fix Magyar Állampapírt (FixMÁP) szeretik a legjobban a befektetők, ezt követi az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és a Kincstári Takarékjegy (KTJ), míg a Bónusz iránti kereslet elmarad ezek mögött.

Az egyetlen 8 százalék fölötti kamat

Az év elején még 9,9 százalékos kamatot fizető PMÁP  2032/I sorozata tűnt a legjobb befektetésnek, azonban Prémim Magyar Állampapír februártól érvénybe lévő 2032/J kötvényéért már csak 7,9 százalékot lehet kapni.

Innentől kezdve a Bónusz Magyar Állampapír maradt az egyetlen a piacon, ami 8 százalék fölötti kamatot fizet.

A jegybanki alapkamatcsökkentés ellenére a Bónusz kamata nő, mivel a rövid hozamok felfelé tartanak és a Bónusz a 3 hónapos diszkontkincstárjegy-hozamot követi. 

Az 5 éves Bónusz (2029N) január végétől mostanáig 8,01 százalékos kamatot fizetett. A március 26. és április 16. között tartott Diszkont  Kincstárjegy aukciók kialakult átlaghozamok (6,63 százalékos átlaghozam + 1,5 százalék prémium) alapján a július végéig tartó negyedéves kamatperiódusban 8,13-at fizet majd. 

Az e heti aukció elsősorban a 3 éves Bónusz papír (2027/N) május végétől augusztusig fizetendő kamatát határozza meg: ez a papír jelenleg 8,37 százalékot ad, a friss aukciós hozamra a másfél százalékot rátéve pedig 8,38 százalék adódik.

Ha az év második felében is 6,5 százaléknál magasabban marad a Diszkont Kincstárjegy hozama, akkor idén 8 százalék feletti éves kamatot fizethetnek a Bónusz papírok. Ráadásul három éven túl a Bónusz prémiuma 2,5 százalékra nő. 

Azt gondolja, jól keresett az állampapírral? Ezt benézte!

Létezik sokkal jobb befektetés is annál, hogy állampapírba rakjuk a pénzünket Oszkó Péter, az OXO Technologies Holding alapító vezérigazgatója szerint. Ha kicsit a számok mögé nézünk, ezt már az emberek is felismerték, februárban – a megelőző hónapnál több mint 10 milliárddal többet – 77,7 milliárd forintot vont ki a lakosság egy hónap leforgása alatt. Cserébe megugrott a tbsz-ek száma, szeretjük a befektetési alapokat és a részvényeket, közben tavaly rekord összeget helyeztünk el külföldi bankokban.