2023 negyedik negyedévében országosan enyhén csökkentek a lakásárak, az éves áremelkedési dinamika ugyanakkor bázishatás révén gyorsult az MNB lakásárindexe szerint.

Budapesten 2023 negyedik negyedévében 2,0 százalékkal nőttek a lakásárak az előző negyedévhez képest, melynek révén a lakásárak éves növekedési üteme a harmadik negyedévi 0,9 százalékról 3,4 százalékra gyorsult.

A vidéki városokban 1,8 százalékkal csökkentek a lakásárak 2023 negyedik negyedévében, az éves lakásár-dinamika pedig az alacsonyabb bázis révén enyhén gyorsulva 5,7 százalékot ért el.

A községekben 1,3 százalékos lakásárcsökkenés volt megfigyelhető a negyedik negyedévben, ugyanakkor éves összevetésben a lakásárak 7,5 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszaki szintjét.

Országos átlagban 0,7 százalékkal mérséklődtek a lakásárak 2023 negyedik negyedévében, de az éves lakásár-dinamika bázishatás révén az előző negyedévi 4,4 százalékról 5,8 százalékra gyorsult.

Az MNB lakásárindex friss értékei szerint a lakásárak éves növekedési üteme minden településtípuson gyorsult, ami a főváros kivételével a bázishatásnak volt köszönhető. A fővárosban 2023 negyedik negyedévében 2,0 százalékkal nőttek a lakásárak az előző negyedévi 2,3 százalékos csökkenés után. A nominális éves lakásár-dinamika a fővárosban ezzel 3,4 százalékra gyorsult.

A vidéki városokban a megelőző negyedévi 1,2 százalékos drágulást követően a negyedik negyedévben 1,8 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, az éves lakásár-dinamika azonban 5,1 százalékról 5,7 százalékra emelkedett. A községekben a harmadik negyedévi 0,9 százalékos emelkedés után a negyedik negyedévben 1,3 százalékkal csökkentek a lakásárak, az előző év azonos időszakához képest pedig 7,5 százalékkal tartózkodtak magasabban.

A negyedéves alapon stagnálást mutató Nyugat-Dunántúl kivételével minden vidéki régióban a városi lakásárak csökkenése volt megfigyelhető a negyedik negyedévben. A közép-magyarországi régió városaiban 4,3 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, éves összevetésben pedig 0,7 százalékos árcsökkenés következett be. A dél-alföldi és közép-dunántúli régiók városaiban rendre 3,0 és 2,6 százalékkal csökkentek a lakásárak, az éves lakásár-dinamika pedig 3,0 és 4,1 százalékot ért el. Az észak-magyarországi, észak-alföldi és dél-dunántúli városokban 0,8-1,3 százalék között csökkentek a lakásárak a negyedik negyedév során, az éves lakásár-dinamika azonban rendre 8,0, 8,6 és 10,9 százalékra gyorsult.

Fordulat a lakáspiacon, meglepő adatok érkeztek

Közel duplájára emelkedett az első lakásukat vásárlók aránya a fővárosi ingatlantranzakciók között.