Az Európai Unióban a tagállami határokon átnyúló közlekedési szabálysértéseknek körülbelül a 40 százaléka büntetlen marad. 

A probléma orvoslására új, a nemzetállami határokon átívelő közlekedési szabálysértés hatékonyabb kezeléséről szóló javaslatcsomagot fogadott el az EP– írja az Európai Parlament oldala.

A tervezet a gyorshajtást, az ittas vezetést, a piros lámpánál történő áthaladást, a veszélyes parkolást és előzést, valamint a segítségnyújtás elmulasztását is érinti. A jogszabály alapján egy másik uniós ország megkeresése esetén a nemzetállami hatóságok két hónapon belül kötelesek lesznek intézkedni az ilyen szabálysértési ügyekben. 

Az anyaország is beszedheti külföldi büntetést

Abban az esetben, ha a külföldön kirótt bírság meghaladja a 70 eurót (a mostani árfolyamon nagyjából 27 500 forintot), a szabálysértő lakóhelye szerinti ország is jogosulttá válik a büntetés behajtására. 

A közlekedési előírások megszegésétől számított 11 hónapon belül közé teendő szabálysértési értesítés kiállítására is kötelezné a tagállami hatóságokat az EP. Ennek tartalmaznia kell a szabálytalanság időpontját és körülményeit, illetve a fellebbezési lehetőségeket. 

Még a Tanács jóváhagyása szükséges

Ezenfelül egy új online platformot létrehozását várja a Bizottságtól az Európai Parlament, ami tájékoztatást nyújt a vonatkozó szabályokról, a fellebbezési lehetőségekről, valamint a kapcsolódó közlekedési bírságokról.

A közúti szabálysértésekkel kapcsolatos új előírásokat 570 szavazattal, 36 ellenében és 24 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament. A Tanács jóváhagyását követőn 30 hónapjuk lesz a felkészülni a tagállamoknak a rendelet végrehajtására. 

Pár ezer forintért lehet megúszni a legtöbb közlekedési bírságot az elterjedt csalással

A csalásra épülő vállalkozások sokszor hajléktalanok nevén futnak, akiket semmilyen hivatalos levéllel nem találnak meg a hatóságok. Amikor pedig túl sok tartozást halmoznak fel, egyszerűen bedöntik a vállalkozást.Ha érdeklik a részletek