Múlt pénteken publikálta először a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárakat, akkor a 95-ös motorbenzin magyar átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt, így a magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb volt a régiós átlagértéknél. A gázolaj pedig 654 forint volt Magyarországon, ami 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat.

A friss második jelentés szerint Magyarországon a 95-ös motorbenzin átlagára 648 forint, ami 4 százalékkal haladta meg a régiós országok 623 forintos átlagárát. A dízel heti átlagos ára Magyarországon 649 forint volt, ami 4,3 százalékkal volt magasabb a régiós 622 forintos átlagárnál.

A 95-ös benzin magyarországi átlagára így 8 forinttal nőtt az előző heti adathoz képest, miközben a régiós átlag is emelkedett 3 forinttal.

Kép: KSH

A dízelnél Magyarországon az átlagár 5 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár kisebb mértékben, 1 forinttal esett.

Kép: KSH

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy két hetet adnak a kereskedőknek arra, hogy az üzemanyagárak visszatérjenek a régiós átlaghoz, amennyiben ez nem történik meg, akkor a kormány be fog avatkozni. 

Itt a válasz Nagy Márton ultimátumára, megszólaltak a kutasok

Nem Bulgáriával és Lengyelországgal kellene összevetni az árakat. Szerbiával és Ukrajnával pláne nem.