Március végén 134 milliárd forintra emelkedett a közintézmények lejárt tartozása

  • narancs.hu
  • 2024. április 26.

Belpol

A magyar költségvetési szervek fele képtelen a nekik járó támogatásokból megélni.

Március végén történelmi csúcsra, 134 milliárd forintra emelkedett a közintézmények lejárt tartozása – írja a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján a Népszava. A tartozásállomány növekedése ráadásul aggasztóan gyors:

egy hónap alatt 20,7 milliárd forinttal, december óta pedig 68 milliárd forinttal nőtt a kifizetetlen és lejárt adósság, vagyis szűk három hónap alatt az összeg megduplázódott.

Az ilyen mértékű behajthatatlan követelés beszállítói oldalon már a cégek működését is veszélyeztetheti. A MÁK adatai szerint a 134 milliárd forintból mindössze 1,3 milliárd az állammal szembeni adó- és járuléktartozás, 22 milliárd a közüzemi adósság, 85 milliárdra rúgnak a kifizetetlen árú- és szolgáltatási számlák, míg további 21 milliárdot „egyéb” tartozásként tüntetett fel az államkincstár.

A probléma mélységét jelzi, hogy 51 milliárd forint már most hatvan napon túl lejárt kifizetetlen számlát takar, az 559 költségvetési intézményből pedig 285-nek van tartozása, vagyis minden második költségvetési szerv képtelen a neki járó támogatásokból megélni. A 134 milliárd forint tartozásból egyébként 129 milliárdot a Belügyminisztérium intézményei halmoztak fel, hiszen az olyan nagy adós területek, mint az egészségügy, oktatás, rendvédelem, büntetés-végrehajtás, mind a Pintér Sándor vezette tárcához tartoznak.

A MÁK adatai szerint van még egy terület, amely visszatérően tartósan adósságokkal működik, mégpedig a kormányhivatalok. Március végén a szakhatósági ellenőrzési és a törvényességi ellenőrzésekért is felelős kormányhivatalok lejárt kifizetetlen adóssága 1,8 milliárd forint volt. A 20 megyei és fővárosi hivatalból 17-nek volt kisebb nagyobb adóssága az első negyedév végén.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk