Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken, előbbi bruttó 3 forinttal, míg a gázolajért a kutak bruttó 6 forinttal kevesebbet fizetnek.

Az azonban teljesen bizonytalan, hogy ez miként jelenik meg pénteken a kutak áraiban.

A holtankoljak.hu szakértői arra számítanak, hogy az eddigi gyakorlat közel azonos mértékben csökkennek majd a kutak árai is.

Kép: Economx.hu

Ha minden változatlan marad a szabályozást illetően, akkor az alábbi átlagárakra számíthatunk, mely kalkuláció töltőállomások üzemanyagárainak átlagából számol:

  • 95-ös benzin: 647 Ft/liter
  • Gázolaj: 633 Ft/liter 

A kormány eddig tettekkel nem, csak szavakkal „avatkozott be” a benzin árába.

Ahogy azt az Economx.hu is megírta:

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányülés után rendkívüli sajtótájékoztatón arra szólította fel az üzemanyag-kereskedőket, hogy igazítsák a régiós átlaghoz az áraikat. Amennyiben ez nem történik meg két héten belül, akkor a kormány újra fogja tárgyalni a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét.

Csütörtökön pedig a miniszter raportra hívta a kutasokat, személyesen adta ki az ukázt: közölte a Magyar Ásványolaj Szövetség tagjaival a kormány döntését, miszerint két hetük van arra, hogy a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat.