kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 hete

Aranyat érhet egy nyerő szakma

Győrfi Pál az egészségügybe csábított, pékek, cukrászok, szakácsok ételekkel csalogattak, miközben több tucat szakmában - testközelből követhető - komoly verseny zajlott. Csütörtökön a Szakma Sztár Fesztiválon jártunk, amelyre több ezer - többnyire iskolás - érdeklődő érkezett a budapesti Hungexpóra. A résztvevők mintegy 75 szakmához kerülhettek közelebb, sok esetben ki is próbálhatták annak fortélyait. A szervezők szerint talán a fesztiválnak is köszönhető, hogy egyre népszerűbb ma szakmát tanulni Magyarországon.

Szakma sztár fesztivál-

Kígyózó sorok fogadtak a Hungexpo bejáratánál, miközben a parkolóba is sorra érkeztek a buszok. A belépőkapuknál általános és középiskolás fiatalok, egész osztályok tolonganak. Nagy a hangzavar, majd a bejutás után csoportokba verődve térképezik fel, hogy merre is menjenek. Egy részük az agrárszakmákat felsorakoztató pavilon felé tart, míg mások a műszaki szakmáknak otthont adó kiállítótér felé igyekszik. A Szakma Sztár Fesztivál egy karrierexpóhoz hasonlít, azonban itt nem a végzett, vagy végzős hallgatókat, hanem a továbbtanulás előtt állókat várják főként. A szervezők szándéka szerint a szakmai versenyek döntőinek megtekintése mellett a résztvevők közelebbről is megismerkedhetnek a szakmák sajátosságaival, valamint szórakoztató, interaktív programok keretében kipróbálhatják rátermettségüket, kreativitásukat, ügyességüket, vagy éppen érdekes szakmai bemutatókat tekinthetnek meg kiváló szakemberek tolmácsolásában.

"Nehéz ezt csinálni?"

Szakma Sztár Fesztivál Budapest
Kóstolóval is vonzóvá tették a szakács szakmát

Egy kisebb csapat Dunaújvárosból jött fiút a járművek mellett szólítottunk meg. Körüljárták a kiállítóteret és megnézték a standokat, de az autós részleg tetszett nekik a legjobban. Többük ilyen téren is gondolkodik, ha továbbtanulásról van szó, bár Dani inkább szakács lenne. Egyetértenek azzal a kijelentéssel, hogy a szakmáknak van jövője, ezért nem szeretnének mindenáron egyetemen, vagy főiskolán tanulni. Két lány elmélyülten nézte a grillázskészítő mestert az egyik cukrászstandnál, közben kérdezgették:
- Nehéz ezt csinálni? Miért szereti? A mester pedig mosolyogva válaszolt, miközben az újabb grillázsrudakat készítette, amelyek a végén apróra tört darabokban a kínálótálcákra kerültek. A legtöbb látogató csak addig lépett oda, míg néhány darabot felvett a tálcáról, azonban a lányok kitartóan kérdezgették a cukrászt, aki elmondta, hogy évtizede végzi a szakmát a családi cukrászdában.
- Nem unja? - kérdezték.
– Nem, szeretem csinálni - mondta a mester, aki talán már a századik érdeklődőnek beszélt a szakmájáról.

Néhány általános iskolás srác Zircről jött, osztálytársak lehetnek, talán hetedikes-nyolcadikasok. Nemrég érkeztek, még sok mindent nem is láttak, ám a hangadó közülük gyorsan le is hűtötte a kedélyeket:
- Semmi nem érdekel bennünket itt.
- Miért jöttetek el? - kérdezem.
- Muszáj volt, kötelező volt – vágta rá a másik fiú.
A legtöbben azonban egyik standtól a másikig futkozva próbálják ki a feladatokat, vagy éppen gyűjtenek be ajándéktárgyakat, kóstolják meg a standokon készülő finomságokat. A legnagyobb érdeklődés utóbbiból kifolyólag a pékek és cukrászok, illetve a hentesek standját övezte. Előbbieknél a finom sajtos pogácsa, vagy épp a kakaós csiga, utóbbiaknál a sült kolbász volt a „menő”. Lehetett azonban a standoknál kecskét simogatni, ágat fűrészelni, vagy éppen VR-szemüvegben festékszórópisztollyal dolgozni.   

Győrfi Pál az egészségügyet népszerűsítette

A mentők standjánál közben egy ismerős arc tűnik fel: Győrfi Pál. A szóvivő láthatóan népszerű, mindenki fotót, szelfit szeretne vele készíteni, ahogy az egyik társaság ellép mellőle, rögtön odapattan a következő jelentkező:
- Szabad egy fotót?
- Persze, gyertek – mondja mosolyogva a szóvivő, elkészítve a nyolcvanhatodik képet is.
- Nem is tudtuk, hogy Győrfi Pál simogató is lesz – lépek oda a szóvivőhöz.
- A Győrfi Pali simogató az egy fontos eleme ennek, de nem öncélú, mert abban reménykedem, hogy akik idejönnek, találkozunk és egy picit együtt, egy képen szerepelünk, így talán még inkább kedvet kapnak a világ leggyönyörűbb hivatásához, ez pedig az egészségügyhöz.

Győrfi Pál a Szakma Sztár Fesztiválon
Győrfi Pál népszerű volt a fesztiválon


- Mit tapasztal a kiállításon?
- Nagyon sokan érdeklődnek. Biztos vagyok benne, hogy az új generáció is nagy arányban tartalmazza azt a személyiségtípust, amelyik a segítő pályák iránt orientálódik, hiszen a mai fiatalok minden ellenkező híreszteléssel szemben egyrészt jószívűek, másrészt szolidárisak. Nyitottak arra, hogy a saját érdekeik mellett a közösség érdekeit is figyelembe vegyék. Sokan keresnek egy olyan pályát az életükben, ahol ez a kettő találkozhat és ez pont mondjuk a mentők világa, ami bátran ajánlható minden fiatalnak. De nem csak az egészségügy, hanem a szakmák széles spektruma vonult fel a Hungexpo pavilonjaiban a péktől az autószerelőn és az élelmiszer bevizsgálón át az agrármérnökig.

Orbán Viktor miniszterelnök a Szakma Sztár megnyitóján: "A mostani korban nehéz előre látni a jövőt, egyre nehezebb eldönteni, az ember milyen hivatás mellett tegye le a voksát. Az évtized elején az a hír járta, hogy az új technológiák hamarosan kiváltják a kétkezi munkát, azonban: kiderült, hogy számítógéppel a kétkezi munkát nem lehet kiváltani, reszkethetnek viszont az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók".

Fúrás-faragás és kézzelfogható eredmény

A Szakma Sztár Fesztivál alap célja az elmúlt 17 és során nem változott: a szakmák népszerűsítése, vonzóvá tétele a fiatalok számára, ez egy ünnep mindannyiunknak – mondta a HR Portának Bihall Tamás, az eseményt szervező Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Az alelnök szerint mind a kiállítók, mind a látogatók szívesen jönnek, ezt mutatja, hogy folyamatosan bővül a résztvevő cégek, képzőhelyek száma, a diákok pedig az ország minden területéről jönnek a fesztiválra. Idén 12 ezer tanulót – általános vagy középiskolást – hoztak fel a területi kamarák a Hungexpo pavilonjaiba buszokkal és számos fővárosi vagy Pest vármegyei iskolából is várnak diákokat. „A szakképzési centrumokból szinte kivétel nélkül jelen vannak, de minden vármegyéből érkeztek diákok. Az érdeklődők láthatják, ahogy elkészül a verseny során egy-egy munkadarab a standokon, hogy a kétkezi munkával sikereket, kézzelfogható eredményeket lehet elérni és ez nagyon motiváló. A fesztivál során mintegy 60 szakmában zajlik verseny a tanulók között, további 15 szakma pedig ún. bemutató szakmaként van jelen, így elmondható, hogy lefedtük a fiatalok által választható szakmák széles spektrumát” – mondta az alelnök. A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen 9000 diák indult el országszerte, de a fesztiválon megrendezett döntőbe csak a legjobb 200 kerülhetett közülük.  A festők közül például hatan jutottak az országos döntőbe, egyikük éppen elkészült versenymunkával, így van időnk megkérdezni.
- Sokan megnézik a munkátokat, sokan érdeklődnek?
- Érdeklődnek is, nem csak nézelődnek.
- Miről kérdezősködnek?
- Milyen technikával dolgozunk, milyen anyagokat használunk, ilyesmit.
- Hogy érzed, jól sikerült a munkád?
- Igen, remélem legalább a harmadik helyet megcsípem.
- Hányadszor indulsz a versenyen?
- Másodjára.
- Tapasztalatokat szereztél már ezek során?
- Sok tapasztalatot szerzünk és közben ismertségre teszünk szert. Ha elvégezzük az iskolát ez jó ajánlólevél lesz – mondja az ifjú mester.

Szakma Sztár Fesztivál Budapest
Dolgoznak és versenyeznek az asztalosjelöltek

 

Néhány standdal arrébb éppen nagy a fúrás-faragás, kalapálás, itt éppen az asztalosok és a faipari technikusok készítik a munkadarabjukat. Kiskunhalastól Budapestig az ország számos pontjáról érkeztek az ifjú mesterek.
- Az előválogatón elkészített tartólábazathoz kell a döntőbe jutott négy asztalosnak és négy technikusnak egy kis szekrényt ráépítenie, az ajtót felvasalni és viasszal lekezelni – avat be a fiatalok munkájába Dancsó János asztalosmester, aki a fiatalok versenymunkáját felügyeli.

Szakma Sztár Fesztivál BudapestEgy jó szakma többet érhet a diplománál (fotó: MTI)

 

- Nagyon ügyesek a gyerekek, minden versenyző készen lesz a határidőre, nem kellett nekik pótalkatrészt adni, egyikük sem rontott – osztja meg a tapasztalatait a mester, aki elmondása szerint 17. alkalommal felügyeli a Szakma Sztár döntőjébe jutott fiatalok küzdelmét. Megéri küzdeni, hiszen az első három helyezett értékes jutalmat nyer, de a velük együtt negyedik helyezett is megkapja az MKIK igazolását, ami mentesíti a szakmunkásvizsga kötelezettsége alól.  
- Megéri nekik azért is részt venni ezen a versenyen, mert, ha ezek a gyerekek majd a való életben is dolgozni kezdenek, az itt szerzett ismertségükkel könnyen kapnak munkát – teszi hozzá a mester. „Példaképek korosztályuk számára és az ide kilátogató, pályaválasztás előtt álló fiataloknak is. Ők pedig azt láthatják, hogy milyen szakmákat lehet tanulni, ezekben mi történik és ezeken milyen kiváló színvonalon lehet művelni már ilyen fiatalon is” – tette hozzá. Dancsó János úgy látja: valóban egyre keresettebbek a jó szakemberek, ehhez mérten el is indult a szakmák, a szakmunkásképzés felértékelődése, azonban ennek az egészséges szintre történő visszaállása nem megy egyik pillanatról a másikra.  

Egyre többen mennek szakmunkásnak

 
Talán a Szakma Sztár Fesztiválnak is köszönhető, hogy a szakképzésbe jelentkező gyerekek száma folyamatosan nő – mondja a kamarai alelnök. A technikumokba manapság akár kétszeres-háromszoros is lehet a túljelentkezés. Nyilván azok a gyerekek is inspirálódnak, akik egy ilyen rendezvényen részt vesznek – teszi hozzá Bihall Tamás, aki szerint a fesztivál pályaorientációs hatással bírhat sokak számára. Az MKIK alelnöke kijelentette: nem szeretnék versenyeztetni a szakképzést a gimnáziumokkal, ugyanakkor tény, hogy míg jelenleg a Magyarországon középfokú tanulmányokat végzők 60%-a szakképzésben, míg 40%-uk gimnáziumban tanul. Nyugat-Európa egyes országaiban, például Svájcban vagy Ausztriában azonban akár 70%-a szakmunkástanulók aránya, vagyis van még hova fejlődni – tette hozzá Bihall Tamás. Persze az a jó, ha nem rivalizálás, hanem egymásra épülő képzések zajlanak, hiszen, ha az egyetemi szinttel össze van kötve a szakmaszerzés, akkor könnyen válhat egy jó gépésztechnikusból az egyetem után kiváló gépészmérnök. Ehhez pedig itt láthatják a fiatalok a belépőt – tette hozzá az alelnök. 

Nyitókép: MTI

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk

2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk