A Mátyás-templom mellett található ingatlan rekonstrukcióját 2018-ban nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé a kormány.

Azóta tevékenykedik a helyszínen a kapcsolódó munkákat végző WHB Kft. és Garage Kft. párosa, ami 2021-ben nettó 54 milliárd forintos ajánlattal elnyerte az épület eredeti állapotba történő visszaállítására kiírt tendert is.

Pénzügyminisztérium új épületének a rekonstrukciója az utolsó időszakban is drágult, jelenleg nettó 61,2 milliárd forint felett áll a számláló.

Az építkezés költsége

  • 388 millióval nőtt még az év decemberében, az indoklás szerint azért mert a tervezetthez képest több irodatér és felvonó készül.
  • 2022 őszén 1,7 milliárddal nőtt a költség „előre nem látható műszaki és egyéb körülmények” miatt.
  • 2023 nyarán irodabútorokkal és audiovizuális technika felszerelésével bővítették a munkát, 4,4 milliárddal meg a büdzsét.
  • 2024 márciusban 349 millió forint áremelkedést jelentettek, mert az „épület jövőbeli használói (Pénzügyminisztérium, Államadósság Kezelő Központ) részéről műszaki tartalom változásokat eredményező igények merültek fel.”

A Szentháromság tér 6. szám alatti épület 1904-ben kifejezetten a Pénzügyminisztérium részére készült, a második világháborúban súlyosan megsérült - írja az atlatszo.hu. 

A portál megjegyzi, hogy

sietni kell az építkezés befejezésével, ugyanis 2024. július 1-től Magyarország tölti be az EU Tanácsának elnökségét, és a régi-új pénzügyminisztériumi épületet a kormány kijelölte az elnökséggel kapcsolatos rendezvények helyszínének.

A bútorozási és technikai feladatokat is megkapták a kivitelezők, bár ezeket a munkákat eredetileg az állami tulajdonú Közbeszerzési és Ellátási Igazgatóságra (KEF) akarták bízni, de az nem tudta volna időben megcsinálni.

Tehát július 1-re kész kell lennie teljesen, ezt azonban a KEF nem tudja megoldani. Végül arra jutottak, hogy sokkal egyszerűbb, ha mindent ugyanaz a kivitelező, jelen esetben a WHB-Garage párosa végez.