Gyöngyszem a határ másik oldalán – a Papuk Geo Centarban jártunk

Aktív

Gyöngyszem a határ másik oldalán – a Papuk Geo Centarban jártunk

Az ammoniteszek (vagy ahogy mi hívjuk: fejlábúak) kihalt tengeri állatok, amelyek maradványai sokat segítenek a régészeknek Földünk történetének feltárásában. De miért kell nekünk most ezzel foglalkoznunk? Nem másért, mint Toni miatt, aki a horvátországi Geo Centar legelbűvölőbb időutazójaként repíti vissza a látogatókat a több millió évvel ezelőtti világokba…

Horvátország két nagy folyója, a Dráva és a Száva között fekvő Szlavónia közepén, nem messze a magyar határtól húzódik a Papuk-hegység. Ez a sajátos mikroklímájú és különleges geológiájú természeti érték kétszeresen is védett terület: Natúrpark védettséget élvez, másrészt földtani emlékeinek gazdagsága, változatossága miatt az UNESCO Európai Geopark Hálózatának is tagja.

Látva a benne rejlő lehetőségeket, az utóbbi években számos turisztikai fejlesztést hajtottak végre körülötte: kalandparkok, kempingek, változatos programokat kínáló Természetvédelmi Park, egy csodálatos erdőrezervátum (Jankovac), tanösvények és csónakázó tó is található errefelé.  

A Papuk két végén két modern, európai színvonalú látogatóközpont is található: a déli oldalon a Pannon Tenger Háza várja a látogatókat; északon pedig a Geológiai Információs Központ kínálja változatos programjait. Utóbbit nemrég, 2021-ben adták át, és vonzó attrakciói ellenére még közel sem olyan népszerű, mint déli rokona. Pedig látnivaló és élmény akad itt bőven, és ha egyszer valaki ide ellátogat, egészen biztos, hogy hazatérve lesz miről mesélnie.

A Geo Info Centar modern, kétszintes épülete számos érdekes kiállításnak, bemutatónak ad otthont. A jegypénztárhoz érve rögtön döntést is hozhatunk: mozival vagy anélkül élnénk át a hely nyújtotta élményt? Legyen szó felnőttről vagy gyerekről, kicsiről vagy nagyról – amondó vagyok, hogy a mozit nem érdemes kihagyni.

Itt találkozhatunk Tonival, aki egy nem várt fordulatokkal teli időutazásra repít bennünket.

A mozi háromdimenziós élményét tovább fokozzák a viszonylag intenzíven mozgó székek, és az időutazások során arcunkba érkező szél- és permetfújások. Lehet, hogy a felnőttek már túl fásultak ehhez, de a gyerekek kifejezetten élvezték: halk kurjongatással élték át a Papuk vízesései között szárnyaló gép minden egyes rezgését.

Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka 

A film – ahogyan a kiállítás teljes egésze – két nyelven is elérhető: a horváton kívül angolul is hozzájuthatunk az információkhoz. Tonival visszautazhatunk azokba az időkbe, amikor még az óriási megalodonok és dinoszauruszok uralták a tájat, és utazásunk során testközelből élhetjük át a Papuk egész fejlődéstörténetét. A mozi után érdemes a földszinten maradni, és a teremből kilépve a bal oldali kiállítás felé elindulni, mert itt járhatjuk végig a Papuk millió éves történetét.

A geológiai tárlatot bejárva végigkísérhetjük, hogyan alakult ki a földi élet az úgynevezett őslevestől az első növényekig és állatokig, hogyan váltak a dinoszauruszok a szárazföld uraivá, és miképp vette át az ember az irányítást.

Gyermekes családok számára külön öröm, hogy szinte minden megfogdosható, így kisgyerekkel érkezve sem fog gondot okozni az állandó éber őrködés.

Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka  

A Papuk Horvátország geológiailag legváltozatosabb területe- ezt nemcsak a Papuk interaktív geológiai térképén fedezhetjük fel, hanem saját kezünkkel is kitapinthatjuk. A tárlaton ugyanis minden kőzetdarab megérinthető. A látványos animációk a legkisebbek számára is érthetően magyarázzák el a legkülönfélébb természeti jelenségeket, és bemutatják, miért és miként törnek ki a vulkánok, és hogyan alakulnak ki a földrétegek.

Van egy jól eldugott kis terem a geológiai tárlat közepén: egy hatalmas kivetítővel körbevett kis helyiség, amiben VR-szemüveg segítségével fedezhetjük fel a miocén tengeri világát, a Pannon-tenger korszakát. Gyerekeknek ajánlom, felnőtteknek kötelező!

A szemüveget felhúzva egy VR-hoz nem szokott szemnek kifejezetten intenzív világba csöppenünk, ahol a Pannon-tenger fenekén elterülő korallzátonyok vesznek körbe minket – pár megalodon, bálna és delfin kíséretében…

Az izgalmakból visszatérve tökéletes folytatásra nyílik lehetőség az emeleti biológiai tárlatban, ahol szintén rendkívül interaktív módon ismerkedhetünk meg a Papuk megannyi életével. Megismerhetjük a terület védett állatait és növényeit, eredeti herbáriumokat csodálhatunk meg, és a fiókokat kihúzva izgalmas bogárgyűjteményekben is gyönyörködhetünk.  

Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka  

A terem végigvezet bennünket a Papuk élőhelyein: patakokon és forrásokon, füves területeken és erdőkön, amiknek jellegzetes fáit is megismerhetjük. Részletesen tanulmányozhatjuk a fák törzsét, leveleit és terméseit, majd a barlangok világához érve betekintést nyerhetünk a földalatti világ rejtett zugaiba is.

Utolsó állomásként a terület kulturális és történelmi örökségét ismerhetjük meg: az itt élő emberek múltját, a természettel történő együttélés mikéntjeit és a történelmi korok legjelentősebb nyersanyagait. Kipróbálhatjuk, hogyan munkálták meg a követ a történelem előtti időkben, mi volt jellemző a fémkorszakra és mik jellemezték az első városokat.

Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka  

A Geo Info Centar minden egyes tárlatát a modern technika audiovizuális és multimédiás elemei uralják, amelyek közérthetően, tömören fogalmazva, és nagyon látványosan mutatják be a Papuk-hegység teljes történetét. A kiállítások minden érzékszervünket megmozgatják, az emeleten helyet kapó GeoBar pedig a környezethez illő, kellemes frissítőket kínál.

A látogatóközpont mellett egy játszótér is helyet kapott, ami kellemes parkosított környezetben várja a kicsiket és kicsit nagyobbakat is, és ha a napunk második felébe még belefér a Papuk felfedezésének folytatása, akkor tovább is indulhatunk az itt megismert természeti kincsek felkutatására. Hogy merre induljunk el? A Geo Info Centar oldalán több lehetőség közül is választhatunk.

Ajánljuk még:

Áprilisban gyűjthető és feldolgozható gyógynövényeink

Közhely, de lassan tényleg ideje megbarátkoznunk az évszakok markáns karaktereinek eltűnésével. Az aligféle telet követően nyárszerű kikelet robbant ránk, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére már bőven készen voltam a kis gyümölcsfák oltásával, és a kaszát is jó egy hónappal előbb kellett elővenni, mint korábban. Aggódni és morgolódni ugyanakkor nem sok értelme van, igyekezzünk tenni a dolgunk, a hosszútávú túlélés kulcsát ugyanis sokkal inkább az alkalmazkodóképesség megőrzése, mintsem a bitang erős beleállás jelenti… Ebben pedig a gyógynövények is segíthetnek, vegyünk sorra néhányat a mostanában gyűjthető kincsek közül!

 

Már követem az oldalt

X