Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányülés után rendkívüli sajtótájékoztatón arra szólította fel az üzemanyag-kereskedőket, hogy igazítsák a régiós átlaghoz az áraikat. Amennyiben ez nem történik meg két héten belül, akkor a kormány újra fogja tárgyalni a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét.

Bulgária és Lengyelország nem régiós országok. Nem gondolom, hogy bárki Várnába vagy Varsóba járna tankolni, velük nem kéne bármit is összehasonlítani

– mondta az rtl.hu-nak Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke.

Az elnök szerint az üzemanyagárakat a környező, Magyarországgal határos országokkal lehetne összevetni, elsősorban EU-s tagállamokkal, esetleg Szerbiával, de Ukrajnával semmiképpen, azon belül is egy maximum 50 kilométeres határsáv a meghatározó.

„Senki nem fog még Sopronból se elmenni Bécsbe tankolni, ha esetleg ott olcsóbb az üzemanyag” – jelentette ki.

Azt is nagyon fontosnak tartja, hogy milyen benzinkutakat elemeznek, beleszámolják-e mondjuk az autópályakutakat. A Független Benzinkutak Szövetsége már felvette a KSH-val a kapcsolatot, hogy egyeztessenek velük ezekről a kérdésekről.

Egri Gábor szerint a szerdai kormányülésen egy józan döntés született, mivel ezeket a kritériumokat nagyon fontos pontosítani, és ez a két hét arra pont elegendő lenne, hogy a KSH szempontjait áttekintsék a kereskedők.

 

 

 

Végül nem is kell a kormányzati beavatkozás? Nagyot eshet a dízel ára

Csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára péntektől, azonban egyáltalán nem tudni, hogy ez a kutak áraiban hogy jelenik meg.