A Gazdaság Versenyhivatal (GVH) egyetért a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával. A GVH elnöke a széleskörű szakmai konzultáció lefolytatása érdekében versenypártolási munkacsoport létrehozását kezdeményezte, annak érdekében, hogy a minden érintett számára megnyugtató garanciák beépülhessenek a tervezett rendelkezésekbe. A szakmai konzultációk rövidesen megkezdődhetnek.

2024. április 2-án nyújtotta be a Kormány az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely számos ponton tervezte módosítani a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvényt (Tpvt.), a versenytörvényt is. A beterjesztett törvényjavaslat, többek között német minta alapján, tartalmazta az alapvető jelentőségű vállalkozásra vonatkozó rendelkezés bevezetését, amely preventív megközelítéssel segítheti a GVH gyors és hatékony beavatkozását versenytorzítás esetén.

A GVH elnöke a Kossuth Rádió április 5-i adásában felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti versenyhatóság minden esetben az érintett piacok szereplőivel együttműködve, széles körű konzultáció alapján alakítja ki a jogalkalmazói gyakorlatát, amelyet aztán közleményben tesz közzé.

Visszavonulót fújt a kormány, mégsem szavazzák meg a vitás törvényt

Tegnap még sajtóértesülések röppentek fel róla, Gulyás Gergely azonban a Kormányinfón megerősítette a hírt. A törvényjavaslat nagy vihart kavart a vállalkozók körében, még maga Parragh László, az Iparkamara elnöke is úgy nyilatkozott: megérti az aggodalmat. Tegnap azonban a Válasz Online arról értesült, hogy a Törvényalkotási Bizottság csütörtöki tárgyalásán már módosított jogszabályokat tárgyalnak, amelyek között már a vitás paragrafusok nem szerepelnek.

Rigó Csaba Balázs az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának mai ülésén elhangzottakra reagálva rámutatott: „A Gazdasági Versenyhivatal minden esetben a lehető legszélesebb körű szakmai konszenzusra törekszik a tevékenységét meghatározó jogszabályokról, illetve azok gyakorlati alkalmazásáról. A versenytörvény egyes tervezett módosításairól indokolt a további, széleskörű szakmai konzultáció azért, hogy a minden érintett számára megnyugtató, megfelelő garanciák beépülhessenek a tervezett rendelkezésbe. A Versenyhivatalra eddig is számíthattak a magyar emberek és vállalkozások és ez a jövőben sem lesz másként. A GVH sosem élt vissza a hatásköreivel és a joggal.”