Az összeurópai FTSEurofirst 300 index 0,63 százalékkal, a STOXX 600 index 0,64 százalékkal zárt alacsonyabban, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index viszont 1,01 százalékkal esett. Londonban az FTSE 100 0,49 százalékos emelkedéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést.

A frankfurti DAX 0,87 százalékkal, a CAC 40 Párizsban 0,93 százalékkal gyengült. Milánóban 0,99 százalékos, Madridban 0,41 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a csütörtöki kereskedés. Az európai részvények csütörtökön elsősorban vállalati eredménybeszámolókat követve csökkentek. A technológiai ágazat papírjait ezen kívül az amerikai Meta Plaforms lerontott bevételi kilátásai terhelték meg.

A londoni FTSE 100 index viszont új csúcsra tört fel a bányaipari ágazatból érkezett akvizíciós hírek hatására. A BHP 39 milliárd dolláros ajánlatot tett az Anglo American bányavállalatra.

Londonban az Anglo American részvénye több mint 13 százalékkal emelkedett. A gyengülők közé tartozott a BAE Systems több mint öt százalékkal, a Rolls-Royce közel négy százalékkal, a Diaego két százalékkal, a Glencore és a Rio Tinto másfél százalékkal.

A Nestlé élelmiszeripari vállalat a várakozásoktól elmaradó bevételnövekedésről számolt be, részvénye több mint három százalékkal gyengült. Az Unilever részvénye közel öt százalékkal erősödött a vártnál jobb árbevételének köszönhetően. A Pernod Ricard és a Carrefour részvények két és fél százalékkal gyengültek az első negyedéves bevétel csökkenése miatt.

Az SAP részvénye három és fél, a Siemens részvénye másfél, az Airbus részvénye több mint három százalékkal gyengült. Ezzel szemben a Deutsche Bank részvénye hét százalékkal erősödött nyeresége vártnál nagyobb, tíz százalékos első negyedéves növekedésének köszönhetően.

Az olaj ára csütörtökön csökkent. Az európai kereskedési idő végén a Brent ára 0,34 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 87,59 dolláron, a WTI ára pedig 0,50 százalékkal 82,28 dolláron.    

WTI ára április első hetének végén 87 dollár felett, a Brent ára 92 dollár felett járt, azóta az ár többé-kevésbé folyamatosan csökken, a WTI öt százalékot, a Brent három százalékot adott le. Az év elejinél azonban az olajár tizenöt százalékkal áll magasabban.

Az arany spot ára 0,57 százalékkal emelkedett 2329,50 dollárra. Az arany ára több mint négy százalékkal áll a hó eleji kezdés felett és április folyamán új csúcsot is beállított 2431,53 dolláron. A dollárindex 0,10 százalékkal csökkent 105,70 pontra. Az eurót 0,16 százalékkal jegyzik erősebben 1,0717 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!