Karácsony Gergelyt támogatják a diákszervezetek a főpolgármester-választáson

Karácsony Gergelyt támogatják a diákszervezetek a főpolgármester-választáson

A diákszervezetek sajtótájékoztatója Budapesten - Karácsony Gergelyt támogatják főpolgármester-jelöltként
Fotó: Facebook / Élő közvetítésből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltet támogatja három diákszervezet, az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront (EDF), és Fridays For Future Magyarország (FFF). Bár elmondásuk szerint Vitézy Dáviddal is konstruktív egyeztetést folytattak, a jelenlegi főpolgármester korábbi, diákok számára kedvező döntései, az oktatást és a klímavédelmet előtérbe helyező politikája szerepet játszott a döntésben.

Az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront (EDF), és Fridays For Future Magyarország (FFF) tagsága szavazással döntött arról, hogy melyik főpolgármester-jelölteket támogatja az önkormányzati választáson – ezt sajtótájékoztatón jelentették be a szervezetek képviselői Budapesten. Karácsony Gergely 73 százalékot, Vitézy Dávid 5 százalékot, az állásfoglalás mellőzése 22 százalékot ért el.

A diákszervezetek április elején mutatták be Budapestre vonatkozó ifjúsági programjukat. Az eseményen megjelent Karácsony Gergely és Vitézy Dávid is, azonban Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje távol maradt. A diákok programjában szerepel többek között fővárosi diákönkormányzat létrehozása, emellett Budapest zöldítésével, energiakorszerűsítésével és hulladékkezeléssel, illetve a kulturális programokhoz való hozzáféréssel és mentális egészséggel kapcsolatos programpontok is. A programot felajánlották az összes főpolgármester-jelöltnek. A diákszervezetek szerint az egyeztetés hatékony és eredményes volt mindkettejük esetében, így a szervezetek tagságának szavazata döntött arról, hogy egyik vagy másik jelöltet támogassák, vagy ne foglaljanak állást a két jelölt közül egyik mellett sem.

A diákszervezetek azt is elmondták, hogy Vitézy Dávid ajánlata is teljesen korrekt volt és programukat komolyan vette. A diákszervezetek megígérték, hogy Vitézy Dávid ellen negatív kampányt nem fognak folytatni. Elismerendő az éjszakai buszok terén végrehajtott reformja, a félóránkénti, agglomerációs városokba közlekedő vonatjáratok bevezetése és a 101 pontos programja, ám a Karácsony Gergely mellett szóló érvek túlsúlya miatt a tagság a jelenlegi főpolgármester támogatása mellett döntöttek. Ezt többek között azzal indokolták, hogy Karácsony Gergely kiemelten kezeli a számukra fontos kérdéseket, mint az oktatás és a klímavédelem, és a diákok számára kedvező intézkedéseket vezetett be, mint a 14 év alattiak ingyenes tömegközlekedése és a MOL Bubi közbringa rendszer kedvezményes használata.

A diákszervezetek tagsága nem ért egyet Vitézy Dávid állításával, miszerint Magyarországon demokrácia lenne. A választások után a diákszervezetek mindenkivel együtt fognak működni, a céljuk az, hogy Budapest egy élhetőbb és diákközpontú város legyen. A sajtótájékoztatón az is elhangzott: Karácsony Gergely támogatása azt jelenti, hogy az ADOM, az EDF és az FFF tagsága is aktívan részt fog a kampányban, mind hagyományos értelemben (pultozás, kopogtatás), mind pedig alternatív módokon – saját események szervezésével.