A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a TikTokon terjedő hír alapján értesült arról, hogy egy ismeretlen személy azt a hírt terjeszti, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon.

Az állítás hamis, semmiféle valóságalapja nincs.

Ez az alaptalan riogatás ugyanakkor megzavarhat egyes ügyfeleket és alkalmas a pénzügyi stabilitásba vetett bizalom megingatására is. Ezért a jegybank a KiberPajzs együttműködés keretében a nyomozó hatósághoz fordult, illetve bűncselekmény elkövetésének gyanújával haladéktalanul feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

Biztonságban van a bankban tartott pénz

A bankbetét az egyik legbiztonságosabb megtakarítási formának számít Magyarországon – emlékeztet a jegybank. A hazai és uniós szabályok alapján a bankbetétek kifizetését nemcsak maguk a jó tőkeerővel rendelkező, stabil lábakon álló, az MNB által folyamatosan ellenőrzött, felügyelt bankok, de betétenként 100 ezer euróig (azaz jelenleg mintegy 39 millió forintig) az Országos Betétbiztosítási Alap is állja.

A jegybank adatai szerint jelenleg több hazai hitelintézetnél is 10 százalék feletti kamatokat (EBKM) is elérhetnek az ügyfelek, akár csak néhány százezer forint lekötésével.

Az elmúlt egy-két hónapban a hazai háztartási forint betétállomány ismételten növekedésnek indult, és megközelítette a tízezer milliárd forintot. A bankoknál emellett kedvező lehetőség, hogy a betétek mellett – értékpapírszámla nyitásával – egy helyen további előnyös megtakarítási formákat, így például állampapírokat, befektetési jegyeket, kötvényeket és részvényeket is kínálnak.