Eddig használhatod a műanyag evőeszközöket: dupla veszélye van, ha nem figyelsz

GettyImages-539917783

Nemcsak a mikroműanyagok jelentette veszély miatt kell kiemelten figyelni arra, milyen állapotban használsz még műanyag konyhai eszközöket.

A kisgyermekes háztartások életének hosszasan részei a műanyag kanalak, villák, tányérok és poharak, de ha alaposabban szétnézünk a konyhában, kevesen mondhatjuk el magunkról, hogy ne találnák a polcokon és a fiókokon ilyesmit. Műanyag vágódeszkák, húsforgatólapátok vagy épp szedőkanalak, ételtartó dobozok vagy tálak, palackok: a mindennapokban praktikus ezeket használni, de fontos tudni, hogy a fent felsorolt eszközök sem mentesek minden veszélytől.

A Nébih Facebook-oldalán kérdésre válaszolva tisztázta, miért lehet problémás ezek használata – főként, ha már nagyon régi eszközről van szó.

Veszélyes is lehet egy műanyag eszköz a konyhában
Veszélyes is lehet egy műanyag eszköz a konyhábanGroup4 Studio / Getty Images Hungary

Mint a posztban kiemelik, a műanyag eszközök gyakran elszíneződnek, és a fém eszközökkel ellentétben könnyen karcolódnak. A karcolásokban, vágásokban, repedésekben könnyen megtelepszenek a kórokozók, az élelmiszer eredetű megbetegedést okozó baktériumok, azt pedig nem nehéz belátni, hogy ebből bajod lehet.

„Idővel a műanyag a külső hatásoknak köszönhetően elgyengül, törik, forgácsolódik, és ezek a darabok az élelmiszerbe kerülhetnek. Így élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyforrást jelentenek”

– állapította meg a Nébih.

A konyhai műanyag eszközöket érdemes másra cserélni

Fontos tehát, hogy addig használjuk ezeket az eszközöket, amíg sima, egyenletes és tiszta a felületük. Ha egy műanyag doboz alja felhólyagosodott, vagy azt veszed észre, hogy az evőeszközök vége szöszösnek tűnik, azt mindenképpen érdemes jelként kezelni: elöregedett a tároló vagy evőeszköz, itt az ideje, hogy cseréld, ideális esetben nem műanyag változatra.

 Ha nem figyelsz oda, és például műanyag edényben melegíted az ebédedet, az is káros lehet az egészségre. A közelmúltban ismételten felhívták a figyelmet a biszfenolt tartalmazó csomagolóanyagok káros hatására is, érdemes lehet tehát az élelmiszerek műanyaggal való érintkezését a lehető legtöbb esetben elkerülni. A műanyag dobozok helyett használhatsz üveg edényeket, ha pedig esetleg mégis műanyagban viszed magaddal az ételt, melegítéshez mindenképpen tálald azt porcelán tányérba. A ballonos, palackos vizek is veszélyessé válhatnak a műanyag miatt: rengeteg mikroműanyag található ezekben, összehasonlítva a csapvízzel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek