Orbán Viktor a CPAC konferencián: Magyarország egy konzervatív sziget a liberalizmus európai óceánjában

A CPAC Hungary idei főszereplője most is Orbán Viktor miniszterelnök. A konferenciát megáldotta Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.

2024. április 25., 12:50

Szerző:

Csütörtökön kezdődik a harmadik alkalommal megrendezett CPAC Hungary Budapesten, amelyet az Alapjogokért Központ szervezett. A CPAC (Conservative Political Action Conference) az 1970-es évek óta az amerikai jobboldal éves nagygyűlése, az első európai fórumot 2022-ben szervezték meg Magyarországon. A rendezvényre szokás szerint számos jobboldali-populista politikust hívtak meg, a magyar kormány tagjai közül szerepel majd Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, Bóka János európai uniós ügyekért miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szijjártó Péter külügyminiszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is – írja a Hvg.

A főszerep most is Orbán Viktor miniszterelnöké a CPAC-on

A miniszterelnök megnyitón mondott beszédet Déri Stefi és Bohár Dániel Megafon-influenszerek felkonferálása után. Orbán Viktor köszöntötte a vendégeket, így a szlovén volt kormányfőt, Janez Jansát, grúz kollégáját, valamint a volt lengyel miniszterelnököt, Mateusz Morawieckit, illetve Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnökét.

Az Alapjogokért Központ által rendezett konferencián a kormányfő azt mondta, a progresszív-liberális hegemóniára épülő világrend elbukott, mert háborúkat, káoszt és békétlenséget, összeomló gazdaságot és zűrzavart hozott a világra. Hívei azt hirdették, hogy feladatuk nem az emberek képviselete, hanem saját eszméik megvalósítása – mondta, hozzátéve: a világot demokráciákra és autokráciákra osztották, és azt állították, az ő szerepük az autokráciák elleni keresztes háború. „Ennek a régi világnak a hívei még ott ülnek Brüsszelben, és bár nem dolgom, hogy beavatkozzak az amerikai belpolitikába, de attól tartok, ott ülnek Washingtonban is” – figyelmeztetett. „Mi az idén arra vállalkozunk, hogy elkergessük őket onnan. Jöjjön el végre a szuverenisták kora, térjünk vissza arra a békés és biztonságos pályára, ami naggyá tette a Nyugatot!” – fogalmazott Orbán Viktor. 

Arról is szónokolt, hogy 1100 éve itt élünk és küzdünk a függetlenségért, és ennek nyomán megmaradhatott egy konzervatív sziget. Eredményként értékelte, hogy a konferenciát egyáltalán meg lehetett tartani, ami bizonyítja, hogy itt jogállam van (ellenpéldaként Brüsszelt hozta fel, ahol szintén meg lehetett tartani a részvételével egy konferenciát, bár első körben egy kerületi polgármester ezt betiltotta)  – írja a 24.hu. „Változik a világ rendje, a progresszív liberálisok már érzik a veszélyt, nekünk ebben a változó világban kell megnyernünk az idei választásokat – mondta. „Ellenfeleink nem a közjót szolgálják, hanem velünk akarnak leszámolni” – jelentette ki, és a kommunista elnyomáshoz hasonlította azt, amit Brüsszelben és Washingtonban tesznek a hatalom birtokosai.

„Az állami szerveket az elnyomás eszközévé teszik. Náluk a normális az ellenkezőjét jelenti, úgy ahogy a háború jelenti a békét, a migráció pedig az erőforrást” – fejtette ki Orbán Viktor, és szerinte aki ellentétes véleményen van, azt vagy tudatlannak vagy őrültnek minősítik. „Ha pedig veszélyes nézeteket vallasz, biztonsági kockázatot jelentesz, radikális vagy, akinek szólásszabadságát lehet korlátozni” – mondta. Hozzátette: ezt követően a sajtó támad a nem megfelelően gondolkodókra, majd az állami szervek lesznek a progresszívek magánintézményei.

A CPAC-on megjelent Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze is, aki meg is áldotta a konferenciát

Imádsága után a magyar és az amerikai himnuszt is elénekelték a résztvevők, majd a házigazda, Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője beszélt a nemzetközi pacifista elit háborús pszichózisáról, a woke ideológiáról, hogy ez az eltörlés kultúrája, és ezzel szemben meg kell teremteni az antiglobalista erők globális hálózatát.

A CPAC Hungary konferenciát élőben itt nézheti:

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor magyar miniszterelnök éljenzést kap a CPAC-on Dallasban, Texasban, 2022. augusztus 4-én. Fotó: Zach D Roberts / NurPhoto / NurPhoto via AFP)