A nyugdíjjogosultság és a nyugdíj összege szempontjából meghatározó jelentősége van a szolgálati idő hosszának, ezért érdemes tudni, hogy szolgálati időt megállapodással is lehet szerezni. 

Szolgálati időnek számít a biztosítási idő, és azok, a járulékfizetés nélkül is szolgálati időnek minősülő időszakok, amelyek a nyugdíjtörvény és végrehajtási rendelete szerint szolgálati időnek minősülnek.

  • Ez utóbbi csoportba a katonai szolgálatban és polgári szolgálatban eltöltött idő, 
  • az anya 1968. január 1-je előtt született gyermekére tekintettel kapott többlet szolgálati idő, 
  • és az 1998 előtti nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok ideje tartozik.

A fentieken túl szolgálati idő szerzésére megállapodáskötéssel is van lehetőség - hívja fel a figyelmet az ado.hu szakportál. 

nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél:

  • nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíj alapot képező jövedelem szerzése (biztosítási jogviszony hiányában vagy annak szünetelése esetén),
  • felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok idejének (ideértve a doktorandusz képzést is) szolgálati időként történő elismerése,
  • öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra jogosultsághoz szükséges hiányzó (legfeljebb öt év) szolgálati idő szerzése,
  • az 1998. évre gyermekgondozási segély (GYES) idejével megegyező otthoni gondozás idejének szolgálati időként történő elismerése

céljából megállapodás köthető.

A jogszabályi előírások alapján megállapodást köthet az a belföldi nagykorú személy,

  • aki nem saját jogú nyugdíjas, és biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem áll, 
  • illetve akire a biztosítás nem terjed ki, 
  • valamint akinek a biztosítása szünetel.
A megállapodást a kedvezményezett személy javára a járulékfizetés átvállalásával más személy vagy szerv is megkötheti.

A megállapodás alapján fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 22 százalék. Ezt az összeget legalább a minimálbér (2024-ben 266 800 forint) alapulvételével kell megfizetni, vállalható azonban magasabb összeg után is a járulékfizetés.

Ha a megállapodás ennél magasabb összegre köti, a nyugdíjalapot képező jövedelemként ezt, a minimálbérnél magasabb összeget veszik figyelembe. 

Magasabb összeggel nem, hanem csak a minimálbér alapul vételével köthet megállapodást szolgálati idő szerzése céljából az nagykorú személy, aki a felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok idejét, illetve az öregségi teljes-, vagy résznyugdíjra való jogosultsághoz hiányzó szolgálati idejét, legfeljebb öt évet kívánja szolgálati időként elismertetni.

A nyugdíjjogosultsághoz hiányzó szolgálati idő - öregségi teljes nyugdíjhoz húsz év, öregségi résznyugdíjhoz tizenöt év - megszerzésére megállapodással legfeljebb 5 évre csak annak van lehetősége, aki betöltötte a nyugdíjkorhatárt. 

A nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes öregségi nyugdíjára való jogosultságnál nem lehet szolgálati idő szerzésére kötött megállapodással jogosultsági időt szerezni. Amennyiben a negyven év jogosultsági idő a jogosultsági időnek számító szolgálati időkkel (keresőtevékenység és gyermeknevelési ellátások időtartama) már valaki megszerezte, a nyugellátás összegénél természetesen a megállapodás kötéssel szerzett szolgálati idő már nem vész el, azt figyelembe veszik.