A másfél éve létrejött Nemzeti Tőkeholding (NTH) elsődleges célja olyan a harmonizált, átlátható, szabályozott működési keretrendszer létrehozása, amely tőkebefektetéseken keresztül tudja segíteni a nagyvállalatok mellett a kis- és középvállalkozói kör tevékenységét - mondta el Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A tőke türelmes forrás, a tőkeképzés javítja a vállalatok kockázati profilját, erősíti a forrásellátotottságát. Ezen ismérvei alapján tőkéletes eszköz a beruházás-finanszírozáshoz, akvizíciókhoz – hangsúlyozta a szakember.

Az NTH feladataként a tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzetgazdasági Minisztérium a tőkepiac fejlődésének katalizálását írta el. Katona Bence jelezte:

az NTH által koordinált 51 tőkealap kihasználtságának növelése már az első évnen megindult: 49 százalékról 67,6 százalékra nőtt az alapok kihasználtsága, ám még mindig 524,5 milliárd forintnyi befektethető tőkével rendelkeznek az állami alapok.

Jó eredmények a Baross Gábor tőkeprogramban

Az elmúlt év legnagyobb eredménye a Baross Gábor tőkeprogram létrehozatala volt. A három pilléres konstrukcióban felépülő befektetési rendszeren belül az első pillért az ingatlan- és értékpapírlapok jelentik, ahol 154 milliárd forint kihelyezhető tőke tud segíteni. Ez a leggyorsabb segítséget tud jelenteni az érintett cégeken keresztül. A programba 10 befektetési alapkezelő 13 alapja került bevonásra. Az eredményesség már az induláskor kiváló: az alapok a tavaly év végén 7,03 milliárd forintos eredményt tudtak felmutatni, ez 10 százalék feletti évesített hozamot jelent.

A második pillér 200 milliárd forintos keretösszeggel (60 milliárdos piaci részvétel mellett) Zöld Alapok létrehozását célozta, elsősorban klíma és zöldátállást támogató alapokat kerestek partnerül. A tőkeprogram emellett közvetlenül közép- és nagyvállalatok környezettudatos részfinanszírozásában is segíti tud – elvárás ugyanakkor a minimum 30 százalékos piaci hozzájárulás.

A Baross Gábor Tőkeprogram 3. pillére új alapok létrehozását támogatja, ahol a hangsúly a nemzetgazdaság szempontjából fontos területek kerülnek célkeresztbe. Az egyik ilyen terület a védelmi ipari beszállítói program.

Elválik a startup és a kkv-finanszírozás

Az NTH tőkebevonása két fő irányt vesz: a cégcsoportba tartozó MFB Invest és EXIM Invest alapokba történő befektetéseket végez. Az MFB Investhez tartozó Hiventures alapvető célja a startup finanszírozás és -menedzsment. Ez egyértelműen kockázati tőkebefektetést jelent.

A Hiventures az elmúlt 7 évben 450 startup cégbe fektetett be, ebből 250 ötletfázisú vállalkozás elindításában volt partner

– ez utóbbi területen lényegében csak állami és uniós forrásokból építkező alapok vannak jelent befektetőként. A Hiventures minden befektetéséhez piaci tőke is társult. Mára elértük azt, hogy sikeres alapkezelők működnek a piacon, amelyek az állami tőkealapok mellett számos külső, piaci befektetőt is vonzani tudnak, így a Hiventures visszavehet a közvetlen tőkebefektetésektől és a forrásait jelentékeny részben ezen alapkezelőkön tudja kihelyezni.

A cégcsoport harmadik eleme a Focus Ventures a vállalatfinanszírozásban segít majd. A társaság átveszi majd a Hiventures vállalati portfoliójának kezelését. Ez 39 vállalatot jelent, amelyek éves árbevétele 391 milliárd forint volt tavaly. A befektetett tőke ezekbe a társaságokban 42,7 milliárd forint volt.

A Focus Ventures befektetési stratégiája iparágfüggetlen lesz, keresi a jövő szempontjából fontos, jelenleg hiányosságokat mutató iparágakat. Míg a korábbi befektetések egyértelműen a hazai piacra koncentráltak, a jövőben a befektetések a külföldön megvalósuló ügyleteket, azaz a kifektetéseket is segíti majd tőkejuttatással – mondta Katona Bence. Amiben nem lesz változás,

a Focus Ventures is iparági minimumszinten tartja majd hozamelvárását, de a megtérülés ettől függetlenül elvárás lesz

– hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.