Megjelent a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján, hogy melyik kórház mennyi forrást kap az adósságainak rendezésére, abból a közel 64 milliárd forintból amiről egy kormánydöntés is született. Jelenleg 116 milliárd forint kifizetetlen számla halmozódik az egészségügyi intézményekben.

Összesen 127 intézmény részesül majd kifizetésben, az első tíz helyen 3,4 milliárd forint és 1,3 milliárd forint közötti összeget költhetnek adósságaik rendezésére az intézmények.

Ugyanakkor Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára azt mondta lapunknak:

Feldolgozták a NEAK honlapján lévő táblázatot, amiben 56 milliárd felosztása szerepel, a 64 milliárd forint helyett, a Szegedi és a Debreceni Egyetem pedig nem szerepel a konszolidált intézmények között.

A NEAK adatai szerint a legtöbbet a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház kapta 3,4 milliárd forintot, a Honvédkórház 2,3 milliárdot, a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet majdnem 2 milliárd forintot, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház pedig 1,7 milliárd forintot költhet a kifizetetlen számlái rendezésére.

Az Uzsoki utcai Kórház például 874 millió forintot kapott, a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet 271 milliót, de több mint 1 milliárd forintot kapott a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet és az Észak-budai Szent János Centrumkórház is. A legkevesebbet, összesen 6300 forintot a Budapest XV. kerületi Önkormányzat Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény költheti adósságrendezésre.

 

Intézmény neve Első tíz intézmény
Működési támogatás (milliárd forint)
Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház 1.
3,4
Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ2.
3
Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház, Nyíregyháza 3.
2,9
Észak-pesti Centrumkórház - Honvédkórház4.
2,3
Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet5.1,99
Bács-Kiskun Vármegyei Kórház, Kecskemét6.
1,8
Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár7.
1,7
Békés Vármegyei Központi Kórház8.
1,4
Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház 9.
1,3
Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, Győr10.
1,3
Forrás: NEAK

 

Rásky László szerint a NEAK-lista alapján a kórházak jellemzően a február végi lejárt adósságuk 54-57 százalékát kapták meg. Úgy fogalmazott, vannak viszont kivételezettek: az Albert Schweitzer, a Siófoki Kórház, az ajkai Magyar Imre Kórház, a balassagyaramati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, a Heim Pál Gyermekkórház (96 százalék), a mosonmagyaróvári Karolina Kórház, valamint a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház megkapta a februári teljes lejárt tartozásállományának összegét.

Magyar Közlönyben egy április közepén megjelent kormányrendelet szerint 63,4 milliárd forint jut a kórházak adósságrendezésre. A kormányrendelet alapján a járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátást nyújtó állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló egészségügyi szolgáltatók, valamint a felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központok a 2024. február 29. napján fennálló, lejárt tartozásállományuk alapján részesülnek a központi működési támogatásból. Az adósságokat május 31-ig kell az közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak rendezniük. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a működési támogatás összegét 2024. április 30-áig utalványozza az egészségügyi szolgáltató részére.

Még kérhetnek pénzt

De kórházaknak kivételes esetben, a betegellátás érdekében még van lehetőségük arra, hogy további adósságrendezést kérjenek – írja az egészségbiztosító. Még pedig akkor, ha az egészségügyi szolgáltató a fenntartója, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központ a felsőoktatásért felelős miniszter előzetes egyetértését beszerzi. És ilyenkor is a fenntartó, illetve a felsőoktatásért felelős miniszter az egyetértését csak abban az esetben adhatja meg, ha ahhoz az államháztartásért felelős miniszter előzetesen hozzájárul. De írhatnak levelet Takács Péternek, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárának is.

Hónapról hónapra nőnek a kifizetetlen számlák

Az Economx írta meg elsőként, hogy március végén 116 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a kórházak, egy hónap alatt 12 milliárddal nőtt a tartozásállomány, mondta lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A szakember a kórházi adósságokkal kapcsolatban elmondta, a kintlévőség nagy része - 75 százaléka - az orvostechnikai beszállítók felé irányul. Az OSZ egyik félelme pedig az, hogy megint el fogják téríteni az egyes intézményekre vetített plusz forrásokat, jutalmazó, büntető elv jöhet. Erről egyébként Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Kórházszövetség konferenciáján azt mondta: nemzetközi tapasztalatok alapján a finanszírozási ösztönzők, akkor érnek el valódi hatást, ha az adott finanszírozási forma aránya a teljes finanszírozás összeg 10 százalékát eléri.