Az OTP bank friss felmérése szerint a hazai vállalkozások 73 százaléka készpénzes és elektronikus fizetési módot is kínál a vevőinek. Mindössze 3 százalék azoknak az aránya, akiknél csak készpénzzel fizethetnek a vásárlóik, van azonban egy ennél is megdöbbentőbb adat: közel negyedük nem tud készpénzt elfogadni.

A kkv-szektor szereplői is egyre nyitottabbak az elektronikus fizetési módok felé.

  • A válaszadók háromnegyede szerint azért kényelmesebb, mert nem kell a készpénzzel foglalkozni, azaz váltópénzt kezelni vagy épp a visszajáróval bajlódni.
  • 100-ból 70-en a biztonságot tartják a legfontosabb előnyének. Ezeket a pénzügyek átláthatósága, a több vásárló kiszolgálásának lehetősége és a gyorsaság követi az érvek rangsorában. Érdekesen alakult a biztonság megítélése: a valamilyen elektronikus fizetést bevezető cégvezetők csaknem fele a korábbinál nagyobb biztonságban érzi az üzletét a készpénz visszaszorulásával, a kizárólag erre a megoldásra áttérőknél viszont ez az arány már felugrott 60 százalékra.

Van, aki nem szeret változtatni

A készpénzhasználat mellett érvelők több mint fele az olcsóság mellett szintén a biztonságot emelte ki az előnyök közül, az utóbbi esetben arra hivatkozva, hogy szerintük így kevésbé lehet visszaélni a banki adatokkal. A rangsorban a megoldás gyorsasága, az átláthatóság és az elektronikus fizetések megbízhatatlansága már hátrébb szorult. A készpénzhasználat alacsonyabb költsége jellemzően a mikrovállalkozásoknál és a kereskedelemben működő cégeknél szerepel vezető helyen az érvek között.

A pénzintézet kutatásából azonban az is kiderült: a csak készpénzes fizetést biztosítók egyharmadával előfordult már, hogy valaki azért nem tudott tőlük vásárolni, mert nem volt nála elég készpénz.

A biztonság a legfontosabb

„Egyértelműen kiderül a válaszokból, hogy az elektronikus fizetés nagyobb biztonságérzetet ad azoknak a cégvezetőknek, akik ezen az úton járnak. Kényelmes, gyors, ráadásul a vevőknek is választási lehetőséget biztosít a számla rendezésére” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM Menedzsment vezetője.

Kiemelte: a pénzintézet széleskörű elektronikus fizetési megoldásokat nyújt a vállalkozásoknak, a hagyományos POS-termináltól a Simple Pay – Telefonos POS applikációig.