Hét börtönőrt állítottak hadbíróság elé a Debreceni Törvényszéken: a vád szerint 2022 nyarán megvertek és megrugdostak egy megbilincselt rabot  - bosszúból. Nem mindegyik őr ütött, volt, aki csak végignézte a történteket és nem tett semmit.

Az ügy előzménye, hogy a rab rosszullétre hivatkozva orvost kért, akit egy őr kísért be a cellába. Ekkor a fogvatartottat le kellett fogni, mert ütlegelni kezdte büntetés-végrehajtás emberét, akinek az orrát is eltörte. A többi őr odarohant, megbilincselték a rabot, az orvosi szobába kísérték, ahol megverhették.

Bár az ügyész nem mondta el részletesen, hogy a bántalmazás miképp történhetett, de az RTL Híradó úgy tudja, hogy

a rab fejét a falba verték, akit, miután a földre esett, még meg is rugdostak.

Az őrök között egy százados és egy nő is volt, de egyikük sem jelentette az incidenst. A százados azt mondta, úgy fejezi ki egyetértését kollégáival, hogy nem ír jelentést a túlkapásról.

Az ügyészség csoportos bántalmazás miatt kért büntetést a vádlottakra eltérően, attól függően, hogy milyen szerepük volt az ügyben.

A legszigorúbb börtönbüntetés 6 év 6 hónapra szólna, ennél csak kevesebbet kapna a többi elkövető és bűnsegéd, míg a női börtönőrt csak próbaidőre ítélnék. Bűnösségét egyik vádlott sem ismerte el, vallomást sem tettek, és azt kérték, hogy tárgyalással folytatódjon az eljárás. Éppen ezért egyikük büntetése sem lett jogerős, a tárgyalás pedig csak később kezdődik - olvasható az index.hu összefoglalójában.