Tízből négy rendelőben nem zajlott ellátás a betegfogadási időben

Tízből négy rendelőben nem zajlott ellátás a betegfogadási időben

Képünk csak illusztráció. Új háziorvosi rendelő a Vízivárosban (Fotó: másodikkerület.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak részben volt hatásos a háziorvosok tavalyi ellenőrzése – derült ki a Belügyminisztérium adataiból, amit a Népszava ismertetett. A bejelentés nélkül érkező ellenőrök ugyanis sok esetben nem találtak rendelést, sőt előfordult, hogy rendelőt sem. Az első ellenőrzés idején csak az alapellátók harmadánál nem bukkantak hiányosságokra. Ám egy későbbi utóellenőrzés idejére sem sikerült maradéktalanul kijavítani a korábban feltárt problémákat. Az újra vizsgált mintegy 1452 telephelyen, amit 401 háziorvosi szolgáltató működtetett, a rendelők 12 százaléka továbbra sem volt megtalálható, és az ellenőrzés időpontjában hiába volt éppen betegfogadási idő, 39 százalékukban nem zajlott orvosi ellátás. Az orvosok rendelőn kívüli elérhetőségével is gond volt, egyharmaduk ugyanis telefonon is elérhetetlennek bizonyult.

Bár nagyobb híre csak szakrendelők és kórházak ellenőrzése ügyében kelt, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár már tavaly létrehozta az „ellenőrzés-felügyeleti szolgálatot”. A szervezet feladata, hogy összehangolja az egészségügyi szakhatóságok (az egészségbiztosító, az OKFŐ, és az egykori ÁNTSZ, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) ellenőrzéseit, és feltárja a betegellátás hibáit. Tavaly február-márciusban négy megyében – Baranya ,Tolna, Vas valamint Győr-Moson-Sopron – ellenőriztek mintegy 569 háziorvosi és az alapellátó fogorvosi szolgálatot. A vizsgálatok elsősorban azon körzetekben zajlottak, amelyek orvosi vállalkozásainak egynél több bejelentett telephelye volt. Ezt követően 2023 márciusában soron kívül további 11 háziorvosi ellátást végző szolgáltatót is felkerestek az észak-magyarországi, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióban. A váratlanul érkező ellenőrök több hiányosságot találtak: így például számos esetben nem folyt rendelés a hatóságnak bejelentett időszakban, esetenként rendelő sem volt a működési engedélyben foglalt címen.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ellenőrei több helyen kifogásolták, hogy a teljes nyolcórás munkaidőre bejelentett szakdolgozók csak a rendelési idő négy órájában tartózkodtak a munkahelyükön. A lapnak gyakorló háziorvosok ugyanakkor elmondták: a szakdolgozóknak számtalan olyan feladatuk van, amit a rendelési idő előtt vagy után végeznek. Például elláthatnak ápolási feladatokat a páciensek otthonában, adminisztrálnak vagy éppen beszereznek a napi gyógyításhoz szükséges anyagokat, eszközöket. Ott ahol több orvos is dolgozik egy rendelőben, nincs is hol maradnia az asszisztensnek vagy az ápolónak. A Belügyminisztérium egyébként azt írta: az ellenőrzés nyomán a valóságban nem működő telephelyek működéséi engedélyét visszavonták. A lap úgy tudja: áprilisban a hevesi, augusztusban és szeptemberben a vasi, októberben a tolnai háziorvosi szolgálatokat veszik górcső alá.