A közelmúltban sokak szerint háttérbe szorult, de az elmúlt években az éghajlatváltozás elleni küzdelem volt az uniós döntéshozatal egyik fő prioritása. 

Ehhez szorosan kapcsolódik a túlfogyasztásból következő szemét jelentette éghajlati terhelés. A 2021-es adatok szerint 188,7 kg megtermelt csomagolási hulladék jut minden európai polgárra. Azonban célzott intézkedések hiányában 2030-ig 209 kg-ra nőhet ez a szám.

476 szavazattal, 129 ellenszavazattal és 24 tartózkodás mellett fogadta el a problémát orvosolni hivatott: a hulladékmennyiség kezeléséről és a körforgásos gazdaság fellendítéséről szóló a rendeletet az Európai Parlament – írja az Üzletem.hu

Az EP többsége által elfogadott szabályok 2030-ig öt, míg a következő évtized végére 15 százalékkal korlátozza a felhasznált csomagolóanyagok mennyiségét. Elsősorban a műanyag csomagolási hulladék mennyiségének csökkentésére kötelezik a tagállamokat.

2030. január 1-jétől tilos lesz egyes egyszer használatos műanyag csomagolástípusokat alkalmazni.

Fókuszban az újrahasznosítás 

2030-ig konkrét újrafelhasználási célértékeket határoz meg  a rendelet: az alkoholtartalmú és alkoholmentes italok (kivéve az olyan alapvető élelmiszerek, mint a tej, a bor, az ízesített borászati termékek és a röviditalok) csomagolására. Ám bizonyos feltételek esetén 5 évre mentességet kaphatnak ezek bevezetése alól tagállamok. 

Az italok és az elvitelre szánt ételek végső forgalmazói kötelesek lesznek biztosítani, hogy a saját étel- és italhordozóikban vihessék haza a fogyasztóik a megvásárolt termékeket. Az évtized végéig pedig törekedniük kell arra, hogy a termékeik 10 százalékát valamilyen újrahasználható csomagolási formát alkalmazva kínálniuk.

A könnyű fa, a parafa, a textil, a gumi, a kerámia, a porcelán és a viasz csomagolóanyagok kivételével minden csomagolást újrafeldolgozhatóvá kell tenni.

2029-tól pedig az egyszer használatos (legfeljebb három literes) műanyag és fém italtárolóknak a 90 százalékát szelektíven kell majd gyűjteni.

Gyökeresen megváltozik a zacskók és elvihetős dobozok világa

Hat év múlva az élelmiszerek nem érintkezhetnek az emberi szervezetben rendkívül makacs módon megmaradó, „örök vegyi anyagokként” ismert PFAS típusú műanyagokkal.Ha érdeklik a részletek