Snoblesse Oblige 2024/17.

  • Narancs
  • 2024. április 24.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

A Várkert Bazár bezár. / Az elszállított Turul-emlékmű helyén Kolodko Mihály Szpéró című miniszobra látható. / Somlai tanárnő bement a boltba, és vett magának egy kesztyűt. / Demeter Szilárd állva tapsolt a Marshal Fifty-Six tegnap esti díszelőadásán. / A lakhatás alapjog. / A Balaton a népé.

(Erdős Virág: Áprilisi tréfa)

péntek április 26. 18.00 PesText Tavasz

A portugál David Machado mellett a kétnapos Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál vendége az Európai Unió Irodalmi Díjával jutalmazott Boldogságmutató szerzője, Giulia Caminito, valamint Oya Baydar, Törökország egyik legnépszerűbb írója, továbbá a képregények alkotójaként ismert Davide Calì. Fellép még Luca Novelli olasz karikaturista és a holland Milo Van Bokkum. A beszélgetések idegen nyelven zajlanak, tolmáccsal. A helyszínen könyvvásárlás és dedikálás.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek április 26. 18.00 METUSCOPE Film­szem­le

A három legkiemelkedőbb friss animáció-, mozgókép- és médiadesign-diplomamunka megtekintésével indul a programsorozat. Aztán a két nap alatt láthatók lesznek a METU végzős hallgatóinak diplomamunkái, válogatott vizsgafilmek, valamint a meghívott vendégegyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának kisjátékfilmjei is. Szakmai kerekasztal-beszélgetések is tarkítják a programot.

(Corvin Mozi, Bp. VIII., Corvin köz 1.)

 

péntek április 26. 18.00 Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál

Miskolcon zajlik a táncélet. A pénteki program Bősze Ádám és Megyeri Léna Keresd a nőt! – Lábujjhegyen zenéről és táncról, párban cí­mű műsorával kezdődik. A tánc­kritikus és a zenetörténész a tánctörténet legendás nőalakjairól beszélget. 20.00-tól két táncelőadás látható: Kozma Johanna és Bali Boglárka: Menty B című etűdje, illetve Kovács Gerzson Péter, a TranzDanz alapítójának Hermész című koreográfiája Tókos Attila fergeteges szólóelőadásában.

(Miskolci Nemzeti Színház, Miskolc, Déryné u. 1.)

 

péntek április 26. 19.00 InThisTogether

A OneTwoMany Collective egy cirkuszi előadást alakít át interaktív kísérletté, ahol a közönség részvételének dinamikája formálja az eseményeket. Ezzel kezdődik az Újcirkusz Hétvége, amelynek részletes és különleges műsora a trafo.hu oldalon megtalálható.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

péntek április 26. 19.45 Tüür, Schumann, Sibelius – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje

Paavo Järvi észt-amerikai karmester áll a zenekar élén, majd másnap és 29-én hétfőn is megismétlik a koncertet. Az elkötelezett Sibelius-dirigens ezúttal kedvenc zeneszerzője 5. szimfóniáját is elvezényli. A műsorban előtte Schumann első, Tavaszi szimfóniája hangzik el, plusz a kortárs észt zeneszerző, Erkki-Sven Tüür egyik nyitányszerű műve, az Auditus is műsorra kerül.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

péntek április 26. 23.00 Fullhouse party

A sötét zenék házában ezúttal megabuli lesz, ahol a háziak a CSIBASS és a GHOST szervezőivel osztják meg a terepet. A három színpadon több különböző stílusú talpalávalót húznak, így mindenki megtalálja a saját ízléséhez a megfelelőt. A nagyteremben Criim, Kalmikvics, Kill’em All, MXRC, M_R_T, Cenzo és Samael tolja. A pincében eközben Moral, Third2Hift, Charry, Müz, Ipar, Szoliver, valamint Mateosz b2b Rozalina táncoltat. A vörös szobában pedig a hely szellemei: Johanna Bozai, Francis, Nochoice, Matt Rexx, Confusion, Szepjo és Johnny Crash játszanak. Másnap déli egy óráig várják a 18 éven felüli vendégeket.

(D9 Dark Nine, Bp. IX., Zombori u. 16.)

 

szombat április 27. 10.00 Az óceán falai – kiállítás

A kiállított művek a városi együtt­élés kortárs lélektanát vizsgálják elképzelt, személyesen megélt vagy többéves kutatás során megfigyelt történetek alapján. Június 9-ig látható a tárlat, mindennap 10 és 18 óra között.

(Budapest Galéria, Bp. III., Lajos u. 158.)

 

szombat április 27. 19.00 TÁR

Lydia Tár (Cate Blanchett), a karmester története számos kérdést felvet arról, mit engedhet meg magának egy zseni. Todd Field rendező a filmzene – és benne a főszereplő kompozícióinak – megírására Hildur Guðnadóttirt kérte fel.

A Film/Zene sorozat különleges darabja ez.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

szombat április 27. 19.00 Hazai pálya – a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál gálaműsora

A táncot ünneplő rendezvénysorozat záró eseményét Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetőjének kezdeményezésére szervezte a fesztivál, a tánc világnapja alkalmából. Közreműködnek a Szinvavölgyi Néptáncműhely, az Ifjú Szinva Néptáncműhely, az Avas Néptáncegyüttes, a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium néptánc szakos növendékei és a Ködmön Formációs Táncegyüttes. Vendégként csatlakozik a belgrádi szerb nemzeti táncalapítvány és balettiskola csapata is.

(Miskolci Nemzeti Színház, Miskolc, Déryné u. 1.)

 

szombat április 27. 20.00 Henri Gonzo és a Papírsárkányok – koncert

Henri Gonzo új felállású zenekarának tavaly tavasszal jelent meg debüt LP-je, a Cementkert, amelyet az év egyik legjobb magyar lemezeként emlegetnek. Új dalokkal kiegészítve, neoklasszicista hangszereléssel mutatják be az albumot.

(Várkert Bazár, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

vasárnap április 28. 14.30 Szentek, asszonyok, szolgálólányok – nők a pannonhalmi bazilikában – séta

Idén ünnepli a bencés közösség a Szent Márton-bazilika középkori felújításának és felszentelésének 800. évfordulóját. A második bazilikai séta vezetője Kiss Noémi író és Ásványi Ilona, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár első világi és egyben első női igazgatója női szemmel, a különböző női sorsokon keresztül beszélnek a templomban látható nőábrázolásokról. A programot egy tea melletti kötetlen beszélgetés zárja.

(Találkozó a monostor főkapujában, Pannonhalma)

 

vasárnap április 28. 15.00 A halhatatlanságra vágyó királyfi

„Édesapám, én nem akarok meghalni!” – mondta a királyfi, és elindult megkeresni a Halhatatlanság Birodalmát. Azóta nem látták, de vannak, akik szerint a királyfi örökké él. Szálinger Balázs adaptációja alapján Maróthy Anna Zorka rendezte, és Tóth Matyi, L. Nagy Attila, Cseri Hanna, valamint Csarkó Bettina játsszák.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

vasárnap április 28. 18.00 Mindhalálig zene

Sok év szünet után a tánc világnapja alkalmából ismét megnézhetjük Bob Fosse legendás, szellemes, meghökkentő és varázslatos táncjelenetekben tobzódó alkotását. A vetítés előtt rövid, képekkel illusztrált felvezető előadást tart Fuchs Lívia tánctörténész. A belépés díjtalan!

(Eötvös10 Művelődési Ház, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

vasárnap április 28. 18.00 Szent István Filharmonikusok: Stephanus 4.

A zenekar a késő romantika, illetve a századforduló zenei palettájának különféle árnyalatait mutatja be karmestere, Horváth Gábor vezényletével. A koncerten a zenekar otthonául szolgáló alma mater két kórusa is közreműködik, Saint-Saëns művének csellószólóját pedig Temesvári Bence játssza.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

vasárnap április 28. 21.00 WH – Shakespeare’s Sonnets & Songs – koncert

Márkos Albert csellista-zeneszerző, Sena Dagadu ghánai-magyar énekes, Gryllus Samu basszusgitáros, zeneszerző és soundpainter, valamint G. Szabó Hunor dobzseni projektjének frontembere a titokzatos Shakespeare. A színházias koncertben lesz hiphop, modern jazz, spoken word és kortárs improvizatív zene.

(Jedermann, Bp. IX., Ráday u. 58.)

 

hétfő április 29. 14.00 Túl a tükrön – kiállítás

A kiállítás Nino Migliori tájképfo­tói­ból válogat. Migliori fotói nem köthetők szigorúan egy műfajhoz, hanem a valóság meglátásának és elgondolásának egyfajta lehetőségeit kínálják. A kiállítás május 9-ig látható, mindennap 14 és 19 óra között.

(Olasz Intézet, Bp. VIII. Bródy S. u. 8.)

 

hétfő április 29. 19.00 Macbeth

A darab háborúval indul és háborúval zárul. A bosszúk sora egymást determinálja, és elveszi a jövőképet egy újabb generációtól, egy teljes országtól. Ki lehet ebből lépni? Shakespeare a tudatalattiba száműzött, legsötétebb félelmeinkre keres válaszokat. Tóth András rendezésében Pallag Márton, Nagyabonyi Emese, Boda Tibor, Hermányi Mariann, Koós Boglárka és Kovács Olivér játszanak a tűzzel.

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.)

 

hétfő április 29. 19.00 Pest, szabadság, szerelem – koncert

Virtuóz klezmerzenével mutatja be Lutter Imre és Fegya (Jávori Ferenc) Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, Heltai Jenő, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes és még mások verseit, de a világ első klezmermusicaljéből is lesznek részletek.

(Spinoza-ház, Bp. VII., Dob u. 15.)

 

kedd április 30. 11.00 LIB X Rácz Rebeka – kiállítás

A legrégebbi faragott dildók körülbelül 28 ezer évesek. Rácz Rebeka keramikus új életre keltette ezt a kézműves hagyományt. Színes, vidám és érzékien texturált tárgyai egyedi darabok. A kiállítás május 18-ig látható, nyitvatartási időben, tehát hétfő és vasárnap kivételével 11 és 19 óra között.

(LIB Women’s store, Bp. VI., Paulay Ede u. 21.)

 

kedd április 30.  17.00 Európa mi vagyunk! – Az Európai Unió és a helyi közösségek – konferencia

A Mindenki Erzsébetvárosa és a Republikon Intézet közös rendezvénye. Ranschburg Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője tartja a nyitó előadást, utána Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője, Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője, Szent-Iványi István korábbi európai parlamenti képviselő és Ujhelyi István független európai parlamenti képviselő, továbbá Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester is beszél.

(Magvető Café, Bp. VII., Dohány u. 13.)

 

kedd április 30. 20.00 Tzumo Gipsy Dreams feat. Ferenc Németh – koncert

Herbie Hancock az UNESCO jószolgálati nagyköveteként 2011-ben indította útjára az International Jazz Day nevű kezdeményezést. Ezt ünnepli most a Tzumo Árpád vezette formáció Németh Ferenc dobossal. A koncert ingyenes.

(Budapest Jazz Club, Bp. XIII., Hollán Ernő u. 7.)

 

szerda május 1. 9.00   André Kertész Esztergomban – kiállítás

A világhírű fotóművész előtt tisztelgő és számos titkot, érdekességet felfedő kiállítás Kertész születésének 130. évfordulója alkalmából június 23-ig látható, hétfő kivételével mindennap, 9 és 17 óra között. Megtudhatjuk például azt is, ki volt az a lány, akinek első szerelme a majdani fotóművész lehetett.

(Balassa Bálint Múzeum, Esztergom, Mindszenty tér 5.)

 

szerda május 1. 19.00 Perplex

Az izgalmas dramaturgiájú színdarab számos súlyos témát jár körül humorral és játékosan. Van benne kitörő vulkán, jávorszarvasszex és egy doboz, amelyet talán nem kellett volna kinyitni. Marius von Mayenburg kortárs német rendező-drámaíró művéből Szenteczki Zita rendezte. Játsszák: Farkas Ádám, Dénes Viktor, Simkó Katalin és Török-Illyés Orsolya. Előadás után kulisszajárás is lesz.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

szerda május 1. 19.00 20 év, 20 sláger – szuperkoncert

Mi volt a legnagyobb sláger, amikor Magyarország csatlakozott az EU-hoz? És a 10 éves évfordulón? És tavaly? Az elmúlt 20 év 20 legnagyobb slágerét hallgathatja meg a közönség egy fergeteges koncert keretében, Magyarország zenei éle­té­nek kiemelkedő előadóitól a Helló Európa programsorozatban.

(Városháza POP-UP Park, Bp. V., Károly krt.)

 

csütörtök május 2. 10.00 Identitás – Európai látkép – kiállítás

Till Brönner fotográfus és zenész fényképein olyan emberek portréi láthatók, akik az európai történelmet vagy a világ ökológiai problémáit tematizálják munkáikban, de a muzsikusok, a civilek és az európai politikát meghatározó személyiségek fotói sem maradtak ki. Az augusztus 25-ig látható kiállítás a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósul meg.

(Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

csütörtök május 2.  19.00 Az örökség

Schwechtje Mihály filmrendező színdarabjában egy külföldről hazatérő fiatal gyerekorvos azzal szembesül, hogy egykori gyerekorvos anyjának körzetében a hagyományos értékek, mint a tisztesség és az emberség, érvénytelenek. 16 éven felülieknek ajánlott.

(Jurányi Ház Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

csütörtök május 2. 19.00 Világvégék, Nibiru és asztrológia – tudományos stand-up

Hol helyezkedik el a határ a tudomány és a hitrendszerek között? Mi az igazság? Miért van szükségünk a különböző elméletekre? Vizi Péter amatőr csillagásszal lehet beszélgetni az előadása után.

(Folt kávézó, Szentendre, Kucsera Ferenc u. 11.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk