Hat hónappal Izrael gázai – a palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint már több mint 30 ezer áldozattal járó – hadművelete után kötött 1,2 milliárd dolláros felhőalapú számítástechnikai megállapodását a zsidó állammal a Google. 

Az izraeli hadsereg által előidézett humanitárius katasztrófára hivatkozva követelte a vállalat dolgozóinak No Tech for Apartheid nevű csoportja a Netanjahu-kormánnyal kötött megállapodást visszavonását.

A cég munkavállalói múlt kedden tartottak demonstrációt a Google irodáinál. A tüntetést követően a cég 30 dolgozó elbocsátását kezdeményezte, majd a héten újabb 20 munkavállalót menesztettek – írja a CNN.

A Google szóvivője közölte, hogy lezárult az „április 16-i zavargások” körülményeinek a vizsgálata, ami alapján a héten további munkavállókat menesztettek. A Gizmodo érdeklődésére 48 munkavállaló elbocsátást erősített meg a vállalat.

Nemcsak a tüntetőket bocsátották el?

No Tech for Apartheid közleménye szerint összesen már 50 embert távolítottak el, amit a munkavállalói csoport a techóriás „agresszív és kétségbeesett megtorló akciójának" nevezett. 

A közleményükben kiemelik, hogy az elbocsátott dolgozók egy része csupán szemlélője volt a múlt heti demonstrációnak, illetve a vállalat New York-i és a kaliforniai Sunnyvale-i irodáiban megvalósult ülősztrájknak. 

A Google-nál zajló múlt heti tüntetésekre reagálva Sundar Pichai vezérigazgató arra kérte a vállalat munkatárasait, hogy tartsák távol a munkahelyüktől a politikát.

Pánikhullámot indíthat napokon belül a Google és a Facebook

Már megindult a régen várt korrekció a tőzsdéken. Abban azonban komoly szerepe lesz a nagy technológiai vállalatok, köztük az Alphabet és a Meta héten érkező gyorsjelentésének, hogy enyhe lefolyású lesz-e, vagy pánikszerű eladási hullámban csap át.