Az Európai Parlament az utolsó plenáris ülésén is elítélte Magyarországot

Az Európai Parlament az utolsó plenáris ülésén is elítélte Magyarországot

Az Európai Parlament plenáris ülése (Fotó: Európai Parlament/Mathieu Cugnot)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament utolsó plenáris ülésére is jutott olyan szavazás, ami Magyarországgal volt kapcsolatos. Az elmúlt öt éves ciklusban már tíz alkalommal mondott véleményt az EP a magyar jogállamiságról, most a tizenegyedik alkalommal is megtették. Szó volt régi „bűnökről”, de újakról is.

A mostani állásfoglalást az teszi igazán aktuálissá, hogy a szuverenitásvédelmi törvényről is szó van benne, amely csak az elmúlt hónapok terméke. A képviselők már lefolytatták a viták a dokumentummal kapcsolatban április 10-én és az ott elhangzottakat foglalták írásba – legalábbis azokat, amelyek többséget kaptak. Például azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy forduljon az Európai Bírósághoz és ideiglenes intézkedésként kérjék a magyar törvény felfüggesztését. Arra is hivatkoznak a képviselő, hogy ez a jogszabály, illetve a Szuverenitásvédelmi Hivatal léte „alapjaiban sérti a demokrácia normáit”, ezért sérülni fog a szabad és tisztességes választások elve is.

Az Európai Parlament visszatérően hangoztatja tiltakozását azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság decemberben elérhetővé tett Magyarország számára 10,2 milliárd eurót a hétéves költségvetés terhére. Szerintük ez egy rossz döntés volt, amit egyébként a parlament bíróság előtt meg is támadott. Az érvelésükbe most bekerült a Magyar Péter által kiszivárogtatott hangfelvétel, amelyből azt a következtetés szűrték le - legalábbis a Varga Judit által mondottak alapján -, hogy az Európai Bizottságnak újra kell értékelnie a pénzek kifizetését.

Talán a legrégebbi téma az alapszerződések 7-es cikkelye szerinti eljárás, amelyet 2018 szeptemberében kezdeményezett az Európai Parlament. Azóta még mindig ugyanabban a szakaszban tart az eljárást, a képviselők pedig eredménytelenül próbálják rábírni a tagállamokat, hogy lépjenek tovább és állapítsák meg, hogy Magyarországon „súlyosan és tartósan” sérültek az uniós értékek. Aggódnak továbbá amiatt is, hogy a magyar kormány nem lesz képes hitelesen ellátni a 2024 második félévében a Tanács elnökségi feladatait, és ismételten átfogó mechanizmust sürgetnek az uniós értékek védelmére.

Ezen kívül bírálták még az igazságszolgáltatást, a korrupciót, az összeférhetetlenség elleni küzdelem hiányosságait, a médiaszabadság, az alapvető jogok helyzetét, az alkotmányos és választási rendszert, valamint a civil társadalom működésével, az EU pénzügyi érdekeinek védelmével és az egységes piac elveinek betartásával összefüggő szempontokat.

Címkék: Európai Parlament