„Klubrádió
A lényeg

Az Iránytű Intézetnél Magyar Péter pártja már 26 százalékon áll a biztos szavazók között

24/04/2024 19:16

| Szerző: Klubrádió

A pártot választani tudó biztos szavazók között a Fidesz-KDNP támogatottsága 50, a Tisza Párté 26 százalék, a DK-é 10 százalék az Iránytű Intézet friss kutatása szerint.

Az Iránytű Intézet friss kutatása szerint a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 27 százalékon áll, ami közel 2,2 millió szavazót jelent, ez körülbelül 600 ezerrel kevesebb, mint a 2022-es választások alkalmával belföldön megszerzett szavazatainak száma.

A teljes népességet nézve már a legerősebb ellenzéki párt Magyar Péter Tisza Pártja 13 százalékos népszerűséggel (körülbelül 1 millió szavazóval), a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciót pedig a teljes népesség 5 százaléka támogatja.

Az elemzésben hangsúlyozták, hogy a bizonytalanok, biztosan nem szavazók aránya továbbra is magas: 37 százalék.

A pártot választani tudók között magasan vezet a Fidesz-KDNP, a kutatás szerint a kormánypártok az EP-választáson a voksok csaknem felét (49%) szereznék meg. Az Iránytű szerint Magyar Péter pártja itt a szavazatok csaknem negyedére (23%-ra) számíthat.

A pártot választani tudó biztos szavazók között pedig a Fidesz-KDNP támogatottsága 50, a Tisza Párté 26 százalék, a DK-é 10 százalék. Viszont rajtuk kívül más nem szerezne mandátumot: sem a Mi Hazánk, sem a Kétfarkú Kutya Párt, sem a Momentum nem érné el az ötszázalékos küszöböt – derül ki a jelentésből.