Időjárás: megkezdődik a melegedés és még az eső is eláll

Tovább szakadozik, a legtöbb helyen csökken is a felhőzet, de maradnak felhős tájak. A tartós eső legkésőbb az északi határnál is megszűnik, de a Dunántúl délnyugati részei fölé hajnalban záporok sodródhatnak.

2024. április 24., 19:16

Szerző:

Európa nagy része ciklonális irányítottság alatt áll: Közép-Európában és a Balkánon több helyről jelentenek kiadós mennyiségű esőt, az Alpokban havazik, de az északi országokban síkvidéken is előfordulnak hózáporok, Finnország déli felén is vastagabb hótakaró alakult ki.

Anticiklonális hatások az Ibériai-félszigeten és a Kelet-európai-síkság egyes részein érvényesülnek, ott napos, száraz az idő, utóbbi területen néhol a 30 fokot közelíti a hőmérséklet, de Krétán tegnap 35, 37 fokot is mértek. Az erőteljes délies áramlással nagy mennyiségű szaharai por érkezett, ami Görögországban narancssárgává színezte az égboltot. Ezzel szemben a kontinens döntő részén az átlagosnál hidegebb idő uralkodik.

A Kárpát-medence időjárására is egy ciklon van hatással, de csütörtökön már szárazabb léghullámok érkeznek.

A Tiszántúl mellett a Dunántúlon is egyre több helyen szakadozik a felhőzet. A tartós eső fokozatosan az északi tájakra szorul, záporok azonban délebbre is kialakulhatnak, a Tiszántúlon zivatar is lehet. Éjszaka a legtöbb helyen csökken a felhőzet, reggelre legkésőbb az északkeleti határnál is eláll az eső, ugyanakkor a Dunántúl délnyugati részei fölé záporok sodródhatnak.

Csütörtökön a felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel a délnyugati és északkeleti országrészben - fordulhat elő zápor.

Erős széllökések szerdán a Dunántúlon és a délkeleti tájakon lehetnek, csütörtökön már csak élénk széllökések kísérik az északnyugati szelet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul, de a Dunántúl szélcsendes, derült tájain gyenge fagy is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 12 és 17 fok között valószínű. – olvasható a met.hu-n.

Végre eső

Dél felől ciklon húzódott a Kárpát-medence fölé, ennek eredményeként dél felől kedden mindenütt beborult az ég. Szerda reggel, délelőtt még a Dunántúl nyugati, északnyugati részein esett gyenge eső, illetve az Alpokalján havas eső, havazás is előfordult.

Délutántól aztán dél felől egyre többfelé fordultak elő záporok, illetve eredt el az eső, amelynek hatására ma reggelre az ország legnagyobb részén 10 mm körüli csapadékmennyiség esett. Ugyanakkor Vas megye déli részén és Zalában, a Dunakanyar körül és a Zempléni-hegységben inkább 20 mm közeli vagy azt meghaladó csapadékösszeget regisztrált a Hungaromet, a legtöbbet Szombathelytől délre, Zalaegerszegtől nyugatra.

A csúcshőmérséklet 6 és 19 fok között alakult kedden, az Alpokalján volt kifejezetten hűvös az idő, ma hajnalra pedig 2 és 10 fok közé süllyedt a hőmérséklet.

(Fotó: met.hu.)