Három kötelezettségszegési eljárás is indul hazánk ellen

Három kötelezettségszegési eljárás is indul hazánk ellen

Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben 2023. március 15-én (Fotó: Európai Parlament/Eric Vidal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság három ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen – írja Portfolio a szervezet bejelentésére hivatkozva. Az egyik az állami gyorsforgalmi utak jelentős részének koncesszióba adása. Ismert, hogy 2022-ben olyan konzorcium kapta meg 35 évre a gyorsforgalmi utak üzemeltetésének jogát, amelyben Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségébe tartozó vállalkozások is megtalálhatók. A Bizottság véleménye szerint nem volt átlátható a döntés meghozatalakor a szerződés becsült értéke, hibának tartják azt is, hogy a szerződés nem hárítja át kellő mértékben a működés kockázatát, és megítélésük szerint a túlságosan hosszú, három és fél évtizedes időszakra vonatkozó megállapodás sérti az uniós jogot.

A másik ügy, ami kiverte a biztosítékot a Bizottságnál, hogy a magyar kormány nem hajtotta végre az Európai Unió Bíróságának (EUB) döntését, amely szerint Magyarország nem biztosította a harmadik országbeli állampolgárok vagy hontalan személyek számára a nemzetközi védelmi eljáráshoz való tényleges hozzáférést. Érvelésük szerint az volt a gond, hogy a magyar szabályok szerint a harmadik országbeli állampolgárok csak az Európai Unió területén kívül található magyar nagykövetségen kérhetnek menedékjogot.

A harmadik eljárás pedig azért indult, mert a Bizottság továbbra sem tartja összeegyeztethetőnek az uniós szabályokkal a lex CEU-t. A magyar jogszabály szerint nemzetközi szerződésnek kell léteznie az oktatási intézmény székhelye szerinti országgal, valamint az Egyesült Államokban is oktatási tevékenységet kellett volna folytatnia a CEU-nak. Ezek a kitételek azonban ellentmondanak az uniós szabályoknak. A kormánynak két hónapja van, hogy válaszoljanak a felvetésekre.