Iránytű Intézet: Magyar Péter pártja 26 százalékon áll a biztos szavazók között

Iránytű Intézet: Magyar Péter pártja 26 százalékon áll a biztos szavazók között

Magyar Péter a nemzeti menetet felvezető molinó mögött 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hnag/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Magyar Péter pártja már a második legerősebb erő a Fidesz-KDNP után – derült ki az Iránytű Intézet honlapján publikált kutatásból, amely április 17-19. között készült. A felmérés során több mint ezer főt kérdeztek meg telefonon. 

Az elemzés leszögezi: a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 27 százalékon áll, ami közel 2,2 millió szavazót jelent. Ez azonban körülbelül 600 000 fővel kevesebb, mint amennyi voksot 2022-es parlamenti választásokon szereztek. A Magyar Péter nevével fémjelzett Tisza Párt a második legerősebb 13 százalékkal, ami több mint 1 millió szavazót jelenthet. Eközben a DK-MSZP-Párbeszéd koalíció a teljes népesség 5 százalékának támogatottságát élvezi, míg a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 3 százalékon állnak, a Momentum pedig csupán 1 százalékon, akárcsak a Jobbik vagy a Vona Gábor vezette Második Reformkor. Ugyanakkor az elemzés megjegyzi: a bizonytalanok, biztosan nem szavazók aránya továbbra is magas, 37 százalék, míg 7 százaléknyi azok aránya, akik megtagadták a választ. 

A kutatás vizsgálta azt is, mit mondanak a pártot választani tudók, ami azokat jelenti, akik pártot tudtak megnevezni, akire (esetleg) szavaznának. Itt a Fidesz 49 százalékon, a Tisza Párt 23 százalékon, a DK-MSZP-Párbeszéd 8 százalékon, a Mi Hazánk és a Kutya Párt 5-5 százalékon, a Momentum és a Jobbik pedig 3-3 százalékon állnak.

Végezetül a pártot választani biztosan tudó szavazókat is nézte a felmérés, ami azokat jelenti, akik pártot tudtak megnevezni, akire (biztosan)
szavaznának. – A Fidesz-KDNP 50 százalékon, a Tisza Párt 26 százalékon, a DK-MSZP-P 10 százalékon áll; az MKKP (4 százalék), a Momentum (3 százalék) és a Mi Hazánk (3 százalék) a bejutási küszöb alatt, de ahhoz képest hibahatáron belül van. A Második Reformkor 2, a Jobbik-Konzervatívok és az egyéb pártok támogatottsága 1-1 százalékra mérhető a pártot választani tudó biztos szavazók körében – írta az Iránytű.

Az intézet egyébként hét eltéréssel két országos felmérést is készített a minél pontosabb adatok érdekében, az elsőt április 9-12. között. Ezek alapján megállapították, látható, hogy a Fidesz-KDNP némileg csökkent a pártot választani tudó biztos szavazók között, ám ez a csökkenés hibahatáron belüli mérték. Ehhez képest viszont a Tisza Párt egy hét leforgása alatt 6 százalékpontot erősödött a biztos szavazók körében, 20-ról 26 százalékra.

Az Iránytű szeretett volna arra is választ találni, hogy kik a Tisza Párt szavazói. Míg nők és férfiak támogatottsági adatai között érdemi eltérést nem tapasztaltak, a párt láthatóan jóval népszerűbb a fiatalok körében. Kiderült az is, az iskolai végzettség növekedésével együtt a Tisza támogatottsága is  jelentősen emelkedik; a 8 általánost végzetteknél a teljes népességben csupán 5-6 százalék, de a diplomásoknál már 18 százalék, ami lefordítva a választani tudók arányaira, 11 százalékról 30 százalékra való növekedést jelent.

Arra is kitértek, a Tisza jelenlegi szavazóinak 53 százaléka volt az ellenzéki összefogás szavazója, 13-14 százalékuk a Fideszre szavazott, 3, illetve 4 százalékuk a Mi Hazánkra és a Kétfarkú Kutya Pártra, 14 százaléka nem szavazott, 7 százaléka pedig nem emlékszik hogy kire vagy arra, hogy szavazott-e. További 5 százalék nem árulta el, kire voksolt az előző országgyűlési választáson.